23. desember

” Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved og vi har sett opp fuggelband og vi har pynte tre ” … Ikke kjøpt tre ennå? Fortvil ikke – du kan fremdeles rekke å bestille juletre på nettet.

Det begynner riktignok  å bli færre valgmuligheter på Juletreonline, men Nordmannstrær i forskjellige størrelser er fortsatt tilgjengelig. Nettbutikken tilbyr gratis hjemkjøring av juletrær i Oslo, med 12 timers garanti for utkjøring, så det er bare å passe klokken.

I følge Skog + landskap har juletreet hedenske røtter. Vi stjeler uhemmet herfra:

”Det å bruke grønne vekster for å undertrykke vinterens makt og beskytte seg mot overnaturlige krefter er en gammel tradisjon. Det var ikke alltid nødvendig å bruke et helt tre. De første kjente beskrivelser av juletrær, som ligner juletreet slik vi kjenner det i dag, skriver seg fra Sørvest-Tyskland, fra begynnelsen av 1500-tallet. I begynnelsen tyder det på at juletrærne ble pyntet med kaker og frukt og stilt opp i lokalene til håndverkslaug og forskjellige selskaper. Trærne sto til Helligtrekongersaften (5. januar). Da fikk laugsmedlemmenes barn lov å høste trærne.

(Red. anm: Det går an å ha treet stående til 20. dag jul – mao 13 januar!)

Juletreskikken spredde seg fra by til by og fra land til land fra 16- og 1700-tallet. Til Sverige skal juletreet ha kommet allerede på 1700-tallet. Det første juletreet i Danmark skal ha blitt pyntet i 1811. Den første skildring av et norsk, pyntet juletre skal stamme fra fengselsdirektør Richard Petersen i Oslo. Han har skrevet ned et barndomsminne fra året 1822.

Andre kjente skildringer av norske juletrær har vi fra Gustava Kielland, erindringer fra Lyngdal Prestegård i årene 1837-1854 og Jørgen Moes skildring av juletreet på Nes Jernverk, i et brev fra 1843. Etter hvert spredde juletreskikken seg også utover bygdene. Skikken ble først kjent gjennom juletrefester arrangert av unge lærere. Først ut på 1900-tallet var det pyntede juletreet blitt vanlig, i alle fall i de fleste hjem med barn.”

I kveld skal treet pyntes hos damene.no. Vi ønsker alle en hyggelig lille juleaften. Pynt i vei, og pass for all del på å kose dere!