19. desember

Dagens luke tar oss rett til Domkirken med omkringliggende Basarhallene i Oslo. Nettopp i dag kan man lett bruke timesvis her i denne lille oasen av kunst, kulinarium og musikk.

Du kan for eksempel starte med en lett lunch på Balthazar Enoteca som serverer klassisk italiensk mat, et variert utvalg av skinker, pølser og italienske oster. De har stort utvalg av vin på glass og flaske, og øl fra små mikrobryggerier i Italia og Norge. (Balthazar tar juleferie fra søndag . . . )

Basarhallene sto ferdig slik vi ser dem i dag i 1859. De som tar turen i den pittoreske buegangen vil se at det er noen merkelige halvbuer av jern med mange kroker på mellom dører og vinduer. Basarhallene ble bygget for å bedre forholdene for byens kjøtt- og grønthandel som hadde foregått på Stortorget siden etableringen av Stortorget i 1730.

Yttersiden kom først i 1840 og ble bygget for kjøtthandelen, mens innsiden var ferdig i 1859 og skulle brukes til frukt, grønnsaker og fjærkre – derfor alle krokene. Da bygningen sto ferdig ble den kalt Stortorvets basarer – basar er arameisk og betyr kjøtt. Det var byens kjente arkitekt Chr. H. Grosch som tegnet den i forståelse med at Domkirken skulle få høyere tårn.

På 1930-tallet ble det slutt på all kjøtthandelen, frukt og grønnsakene var allerede flyttet til Youngstorget. På Stortorget overtok blomsterhandlerne og på innsiden har flere kransebindere hatt tilhold helt siden slutten av 1800-tallet. På 1970-tallet kom kunsthåndverkerne inn i de pittoreske lokalene.

Og vi fortsetter her:  På passe mett mage  stikker du inn til naboen, Donnas Smykkegalleri. Her er det lett å tilbringe lang tid, for det er så mye vakkert å se på.

Donna er fra Australia, men har arbeidet som gullsmed og gemmolog i Norge siden 1975. Hun er en kunstner med et særdeles godt øye for å lage funksjonelle smykker i edelt metall og med de vakreste mineraler. Med seg i det lille galleriet har hun Magdalena og Neil. Nok av ideer både for å gi og for å ønske seg, både til ham og henne.

Norske brukskunstnere har verkstedutsalg i Kirkeristen – du er kanskje ikke ferdig med julegavene, som noen av oss andre?

Kl 17 er det klart for den første av årets Desembertoner i Domkirken, For femte gang samarbeider Nordea og Oslo domkirke om å gi en gave til Oslos befolkning i form av to gratis julekonserter.

Det blir anledning til å gi en gave til Oslo domkirkes prosjekt Åpen kirke etter konsertene. Utfordrende livsperioder rammer oss alle, uansett alder, samfunnslag, sosiale status eller økonomiske situasjon. Vi vet ikke hvem som vil trenge en åpen kirke i morgen eller om en måned, skriver Nordea på sin nettside.

Julekonsertene er en del av Nordeas kulturprogram. Gjennom Kulturprogrammet støtter Nordea norske kulturskoler gjennom et samarbeid med Norsk kulturskoleråd. Noe av resultatet ser vi på scenen under årets Desembertoner der Ingrid Joramo Lund (13),  Mari Midtli (17) og Rasmus Kjorstad (18) opptrer sammen med flere av Nordens beste artister, bl.a.  SiLyA,
Highasakite,
OnklP & De Fjerne Slektningene,
Melissa Horn,
Thomas Dybdahl og domkantor 
Kåre Nordstoga.  Atle Halstensen er kunstnerisk ansvarlig.

Konserten varer ca. 1 time og 30 minutter. Kirken har 1000 plasser, hvorav 800 sitteplasser. Det er ingen billetter eller forhåndsreservasjon av plasser. Dørene åpner 45 minutter før forestillingene begynner. Konsert nummer to begynner kl. 20.00.

damene.no ønsker alle en flott 19 desember.