17. desember

Idag åpner vi luken for Selma Lagerlöf – den først kvinnen som mottok Nobelprisen i litteratur. Hun ble i sin tid et levende symbol for at kvinner markerte seg i den kulturelle og politisk offentligheten.

I bokhandelen finner du fire av Selma Lagerlöfs julefortellinger i en vakker gavepakning.

I Legenden om julerosene  følger vi abbed Hans på besøk hos røverne i Göingeskogen en julenatt. Munken har reist av sted med sin mistroiske klosterbror for å se en hage som ifølge den hovmodige og påståelige røvermoren skal blomstre midt i vinterskogen for å feire Jesu fødselstime. Et av de viktigste temaene som fortellingen tar opp, er betydningen av å ha tiltro til de utstøtte i denne verden, også i situasjoner der tvilen rår.

En julegjest
Ingen vil feire jul sammen med den gamle drukkenbolten Ruster, men så trer husmoren på herregården Lövdala i karakter: «…..når Vår Herre turte å sette et lite barn, som var hans egen sønn, inn blant oss syndere, så tør vel jeg også la mine små barn forsøke å redde et menneske.» I En julegjest får Lagerlöf frem julens innerste budskap, så det blir virkelig for oss.

Fred på Jorden
Det er julekveld og familien sitter samlet i stuen da en uventet skikkelse kommer inn, en grå og mager kvinne som datteren i huset snart drar kjensel på. Det blir et gjensyn som vekker spørsmål om hevn og moral – i en novelle som utstiller menneskers hardhet i skarp kontrast til Guds nåde og barmhjertighet.

Den hellige natten
Da Selma Lagerlöf var liten, så liten at hun måtte bli hjemme fra kirken julaften, hørte hun for første gang farmoren fortelle historien om Jesu fødsel. Det var en fortellerstund som fant sted i den hyggelige hjørnesofaen i farmorens værelse, en vakker, fortryllet verden, hvor farmoren rundet av med ordene: «Og alt det jeg har fortalt, er like sant som at jeg ser deg og du ser meg.»