16. desember

Det er snø i i luften og i høyden, det er vinter, og Bing Crosby spilles i alle kanaler med ønske om en hvit jul. Særlig fordi det er vått og grått i byen, er det betimelig med litt snømannfakta.

 

Og vi går selvfølgelig rett til kilden: The History of the Snowman av snømanneksperten Bob Eckstein soom ble utgitt på Simon Spotlight Entertainment i New York i 2007 – et «must» i enhver snømannelskers bokhylle.

Her kan vi blant annet lese om Miraklet fra 1511: Syv år etter at Michelangelo hadde fullført sin verdenskjente statue David, ble Brussel fylt med snømenn!

For snømannen «blomstret» i middelalderen. Pest og fattigdom var ikke til hinder for at det ble arrangert vinterfestivaler – nei, det var årsaken til at myndigheter satte igang med muntre aktiviteter.

I seks uker på rad, med start 1. januar viste gradestokken under null i Brussel, og snøskulpturene som ble laget over hele byen representerte innbyggernes frustarasjon og redsel for dette som ble kalt «Dødens vinter».

Det var enhjørninger, riddere, villmenn, havfruer og byidioter – alle laget i snø. Det ble også laget snømenn basert på symbolene i kalenderes: Janus (januar), Pluto (februar) og alle stjernetegnene.

Vil du vite mer, må du skaffe deg boken. Den finnes på en nettbutikk der ute . . .