16. desember

Denne julen anbefaler damene.no juleroser. Julerose (Helleborus niger) trives i kulde, og legenden forteller at den blomstrer som vakrest hver julenatt.

Legenden om julerosene er Selma Lagerlöfs klassiske fortelling om julerosene fra Göingeskogen.

I Göingeskogen bor den fredløse røverfar med røvermor og alle røverungene. En dag – på en av hennes tiggertokter, kommer røvermor forbi et kloster, som er kjent for sin vakre hage. Munkene er stolte av hagens skjønne og sjeldne planter og blomster, men røvermor hevder at Göringeskogen er mye vakrere, når den hver julenatt forandres til en blomstrende hage. Munkene tror ikke helt på det hun forteller, men Abbed Hans får lov til å komme på besøk hos røverfamilien den kommende julenatt for ved selvsyn å oppleve underet i skogen. Abbed Hans må ikke fortelle dette til noen, og får bare lov å ha med seg en munk til følge. Et av røverbarna skal vise vei.

I Legenden om julerosene følger vi så abbed Hans på besøk hos røverne i Göingeskogen en julenatt. Abbed Hans har reist avsted med sin mistroiske klosterbror for å se en hage som ifølge den hovmodige og påståelige røvermoren skal blomstre midt i vinterskogen for å feire Jesu fødselstime.

Et av de viktigste temaene som fortellingen tar opp, er betydningen av å ha tiltro til de utstøtte i denne verden, også i situasjoner der tvilen rår.

Selma Lagerlöf (1858 – 1940) ble født – og døde – på gården Mårbacka i Sverige. Etter ti år som lærer i den svenske grunnskolen fikk hun i 1891 sitt gjennombrudd med debutromanen Gösta Berlings saga. Hun skrev siden flere romaner, noveller og fortellinger for barn og voksne.

Forlag: Heinesen