15. desember

I dag er dagen for julekort. Frist for innlevering av julepost er nemlig i morgen, 16 desember. Da sier Posten at kortene når frem til mottager før juleklokkene ringer.

Verdens første julekort, Cole-Horsley-kortet, ble utgitt i England i 1843. De eldste norske julekortene vi kjenner kom i 1883. Julekortene ble så populære at det allerede i 1885 ble nødvendig å bruke ekstramannskaper for å avvikle juletrafikken ved Christiania postkontor.

Slik er det neppe i våre dager. Nå sender vi hilsener til hverandre i et eneste kjør. Facebook, Twitter og bildecollager og en årsrapport fra familiens gjøren og laden som pdf til x antall  mottagere – selvfølgelig som blindkopi.

Damene.no ønsker å slå et slag for det tradisjonelle julekortet. Det er noe eget ved å finne noe annet en reklame og vinduskonvolutter i postkassen. Et julekort, med et vakkert bilde og en håndskrevet hilsen. Kanskje er det til og med julemerke på konvolutten?

 Julefrimerkene ble tatt i bruk  i 1971. Årets julefrimerke er i to varianter; Et med Sølvguttene og et med Putti Plutti Pott

I følge Posten har ”selfie”-tendensen også nådd frimerkeriet. Mange nordmenn velger å lage sin helt personlige vri på julefrimerket, ved å laste opp sine egne bilder. Til nå er det totalt solgt mer enn en halv million personlige frimerker, leser vi på posten.no.

PS! I skrivende stund har damene.no kun mottatt en snau håndfull julekort i posten . . . Heldigvis er det en uke igjen!