15. desember

Bak dagens luke finner vi kakelinne. Utenfor stuevinduet finner vi resultatet av kakelinne: to havarerte snømenn, eller rettere sagt en snømann og en snødame.

 

Vi har gått rett til Språkrådet for å finne ut av dette: «Kakelinna er betegnelsen på en mildværsperiode i desember, før jul. Sisteleddet i ordet er bestemt form entall av substantivet linne (‘mildværsperiode, tøvær’), mens førsteleddet viser til julebaksten. Ifølge Norsk Ordbok er begrepet kjent og brukt i hele landet, men fenomenet har også andre, mer lokale navn som lefsetøyr (bl.a. Telemark, Hallingdal, Sunnmøre, Hedmark), lefsebløyte (Nord-Trøndelag, Salten) og kaketøyr (bl.a. Vest-Telemark). Ordet kakelinne er registrert av Ivar Aasen ieNorsk Ordbog fra 1873.»

For alle som er glad i snømenn er dette med kakelinne først en fordel. Men varer den over flere dager, så er det definitivt en ulempe – for ikke å si – tragedie!

I følge den svært interessante boken The History of the snowman» av Bob Eckstein er ikke snømannen utrydningstruet ennå. Dog gikk «Nation’s Snowmen March Against global Warming allerede i 2006, og vi vet jo at miljøsaken fortsatt handler om en varslet katastrofe – ikke bare for snømenn. Men Eckstein er av den oppfatning at barn og unges hang til å spille dataspill hele dagen, utgjør en mye større trussel.

damene.no oppfordrer derfor sterkt til å holde snømenntradisjonen i hevd og vi bringer vårt favorittdikt i år også.

I made a snowman as perfect as can be
I thought I´d keep him as a friend, and let him sleep with me
I made it some pajamas,
And a pillow for its head.
Then last night he ran away,
But first he wet the bed.