10. desember

I dag er det Alfred som sier hallo i luken. Det er mangt og meget de fleste ikke vet om Alfred. Derfor gir vi deg anledning nettopp i dag til å finne ut mer om denne intelligent, men dog så triste mannen.

Fra Store Norske Leksikon har vi sakset følgende: Alfred Nobel ble født i Stockholm i 1833. De første barneårene var preget av familiens økonomiske usikkerhet. Faren Immanuel Nobel (1801–1872) gikk konkurs i 1837 og dro fra landet for å slippe unna kreditorene. Moren Caroline Nobel ble igjen i Stockholm og forsørget seg og barna med å jobbe i en melk- og grønnsaksbutikk.

Immanuel Nobel bygget etter hvert opp en militærteknisk industribedrift i St. Petersburg i Russland, og i 1842 flyttet familien etter.

I 1850 årene var familieøkonomien blitt god nok til at Alfred Nobel kunne reise på studietur til USA. Etter hjemkomsten et par år senere tok han (i likhet med sine brødre) arbeid i farens bedrift. Krimkrigen (1853–1856) ga gode tider for russisk våpenindustri, og bedriften gikk godt.

Nitroglyserin var et ustabilt og farlig stoff å arbeide med. Nobel-familien erfarte det selv på verste vis da Alfred Nobels yngste bror, Emil, og fire andre døde i en eksplosjon i farens verksted i 1864.

Alfred Nobel giftet seg aldri og fikk ingen barn, men han hadde et langvarig forhold til østerrikeren Sofie Hess som han møtte i 1876. I brevkorrespondanse han har etterlatt seg, skrev han flere ganger om ensomhet og tungsinn. Han led også av et svakt hjerte de siste årene av sitt liv. I 1891 flyttet Alfred Nobel til San Remo i Italia, hvor han etablerte et nytt laboratorium. Her døde han 10. desember i 1896 kun omgitt av sine ansatte tjenere.

Alle fredsprisvinnere finner du her.