1. desember

I dag er dagen da første luke åpnes. Kalendere finnes i mange varianter. Damene.no slår et slag for høytlesningskalenderen.  

 

Men først litt om kalenderens historie som vi har funnet på Wikipedia: Adventskalendere oppstod i Tyskland tidlig på 1900-tallet. Poenget var å kunne telle og å måle hvor lang tid det var igjen til jul. Den første selvlagede adventskalender stammer formodentlig fra året 1851.

De første fastere former kom fra tysk luthersk miljø. Dette gjelder både selve papir/pappkalenderen, men det var også vanlig at familier hengte opp 24 bilder på veggen, ett nytt bilde hver dag, frem til juleaften. En enklere variant bestod i at man tegnet 24 krittstreker på en vegg eller en dør, og lot barna pusse vekk én strek om dagen frem til jul. Man kunne også henge opp en liten religiøs plakat inndelt i et gitt antall bildefelter. Forfatteren Thomas Mann, som kom fra en luthersk del av Tyskland, har i sin roman Huset Buddenbrook blant annet skildret adventstiden i 1869, der den lille gutten Hanno spent følger med på at julen nærmer seg ved hjelp en avrivningskalender som hans barnepike hadde laget. Kommersielle krefter har for lengst overtatt; sjokolade, parfyme, sminke, te, kaffe – ja selv Polet har en velsmakende  kalendervariant.

Damene.no går for høytlesning. Barnas Julehefte i regi av Herborg Kråkervik har nydelige julefortellinger, og dekker med sine fortellinger hele 13 luker i familiekalenderen. Så kan den videre suppleres med eventyr fra bokhyllen. Er de bare voksne i huset? Det spiller ingen rolle. Det viktig er å finne frem litt god gammeldags desembermagi – naturligvis – holde orden på tellingen så man ikke tar julaften for tidlig.  Adventslyset, som hver dag får brenne et intervall, er et koselig tilbehør.