Valgets paradoks

Forskning over flere tiår viser at mennesker tror de ønsker flere valgalternativer, for så å enten overse alternativene, eller direkte hemmes av dem.

«Vi ønsker oss ofte så mange valgalternativer som mulig i hverdagen. Men stadig mer forskning viser at for stor valgfrihet kan ha store, negative konsekvenser for oss.» Slik innleder Høyskolelektor, seksjon for psykologi, pedagogikk og juss, avdeling for helsevitenskap ved Høyskolen Kristiania, Fredrik Svartdal Færevaag, en kronikk på forskersonen.no. Den traff oss midt i solar plexus!

Her kommer litt mer: «I hverdagslivet har vi ofte langt flere alternativer å velge mellom, og skal vi tro forskningen på feltet kan disse alternativene ha negative innvirkninger på våre valg og vår velvære.

Fenomentet blir omtalt som «Valgenes paradoks» («The paradox of choice») av professor emeritus i psykologi ved Swarthmore College, Barry Schwartz. Det er også tittelen på hans bok, hvor han presenterer sentral teori og forskning som over flere tiår viser at mennesker tror de ønsker flere valgalternativer, for så å enten overse alternativene, eller direkte hemmes avdem.

Vi hemmes av alternativene fordi vi ikke kan begrunne valgene, skal vi tro forskningen på legene. Samtidig påpeker Schwartz at for mange alternativer vil kunne ha andre, negative konsekvenser: Med for mange alternativer blir vi faktisk mindre fornøyde med valgene vi tar.»

Færevaag skriver videre at studier har også vist at mange alternativer ikke bare gjør valgprosessen vanskeligere. Vi blir også mindre fornøyde med det valget vi til slutt lander på. Dette er jo ganske gjenkjennbart, ikke sant?

Vi anbefaler å lese hele kronikken her.

Da får du noen råd på veien for hvordan du kan håndtere valgets kval.