«Vær din beste venn»

Ukens gjest Marianne Magelssen: Den dominerende fortellerstemmen i hodet tilhører egoet. Historiene egoet forteller er annerledes enn virkeligheten.

Virkeligheten er rå, brutal, smertefull, vakker og sann, fortellingene i hodet er fargelagt av håp, begjær og frykt. Egoet er ikke i stand til å forholde seg til virkeligheten, til NÅ. Det henter all sin informasjon fra fortiden, og med den informasjonen lager det forestillinger om fremtiden.

Vi kan si at egoet er det som har tanker om oss, antagelser og forestillinger. Egoet formes gjennom oppdragelse, misforståelser, redsel, normer, moral og regler, det påføres oss gjennom læring, av mennesker som selv er styrt av sine egoer. Vi lærer hva som skal til for å bli likt, akseptert og anerkjent og hva som skal til for å fungere i dette samfunnet. Etter hvert blir egoet selve kjernen til ønskene, adferden og hemningene våre. Egoet spør aldri om en tanke eller forestilling er sann, det er det vi som må gjøre.

Når vi har kritiske, fordømmende, kontrollerende, begrensende, fryktbaserte tanker om oss selv eller andre er det egoet vi hører. Det er egoet som er skrytete, setter seg selv over andre og kjenner på hovmod. Når vi kvier oss for å forsøke noe nytt, er det egoet som holder oss tilbake, det er bedre for egoet å aldri forsøke enn å mislykkes. Det er egoet som liker og misliker, som hater, er sjalu og grådig. Egoet forsøker å beskytte oss og holde seg selv i live, dessverre dekker det samtidig over det reneste og vakreste i oss. Egoet er redd for å miste, det vet ikke hva kjærlighet er.

Det er vanskelig å omfavne følelser som misunnelse, tristhet, grådighet og hat, men når vi forstår at de er egoets strategier, og at de dekker over sårene våre, vokser det frem en ømhet. Vi oppdager at hvis vi vennlig tillater en vanskelig følelse å ta plass så blir den sett. På samme måte som det er godt for oss å bli ordentlig sett av en annen, er det godt og beroligende for følelsen å bli sett og akseptert av oss selv.

Når jeg opplever at jeg ikke liker meg selv, er det mønstrene til egoet jeg ikke liker, meg er det ikke noe galt med. Det samme gjelder for deg. Jeg ser deg mye klarere nå, jeg har mer empati og kjærlighet for deg.

Marianne er sykepleier, foredragsholder, mindfullness instruktør og forfatter. Hun har skrevet bøkene «Pust for livet» og «Kjære gud, kommer du snart? Det er så rotete her» Artikkelen over er hentet fra hennes siste bok «Vær din beste venn»
Foto: Sturlasson

www.mariannemagelssen.no