Rognebær

Høyt henger de og sure er de – sa reven og så opp på rognebæra. Kanskje er det tid for å lage rognebærgelé.

Værprofetene bruker bærhøsten til å spå om snømengden kommende vinter. Tolkninger av en god bærhøst varierer etter hvor du bor i landet, og derfor ikke til å bli nærmere klok på…

Men fortvil ikke, mens vi venter på vinteren og sneen som laver ned, og kveldene blir mørkere, kan vi lage rognebær- og eplegelé, som egner seg utmerket til viltmat – og dessuten har den en meget vakker farge!

Oppskrift på rognebærgelé:
Rognebær renses, epler deles og kjernehusene fjernes. (rognebæra bør helst ha en frostnatt)
Like deler rognebær og epler.
Kokes langsomt opp, ca 1/2 time med 5 dl vann til 2 kg bær/epler.
Siles gjennom klede.
Saften måles opp. Bruk 1,5 kg sukker til 1 lite saft.
Gis et oppkok.
Ha i 1/2 flaske Zerto og saft av 1 sitron til 1 liter saft.
Fosskok i 1 minutt. Skum av.
Has på rene, varme glass.

Lykke til!!