Mat og hukommelse

Hverdagen innhenter oss og den fete og søte julematen har vi lagt bak oss. Eller ikke?

Hvorfor er det slik at vi husker bedre hvor vi sist spiste en sjokoladekake  enn en agurk?

Er det rett og slett fordi vi husker bedre den kaloririke maten som gjør at vi ofte velger den? Dette har forskerne en mistanke om.

Vi mennesker har et indre kart i hjernen som hjelper oss å finne fram til steder og ting. En av de viktigste tingene vi må huske, er hvor vi kan finne mat. Enten det er i skapet på kjøkkenet, ute på byen eller ute på savannen.

For de første menneskene var det svært viktig å huske hvor de kunne finne mat som ga dem mye energi. Da ble det lettere å overleve i naturen. Men gjelder dette også i dag?

Forskerne tror at evnen til å finne mat som inneholder mye kalorier, er noe vi har fått med oss fra våre tidlige forfedre. Mat med mye energi var bra for forfedrene våre. Mange hadde arbeid hvor fysisk kroppsarbeid var i fokus. Men gjelder dette også i dag? Neppe, men likevel viser forskning at jo mer fett og sukker maten inneholder, jo lettere husker vi den.

Les mer her: ung.forskning.no