De fleste ser på den som et problembarn, men den er alt annet enn det. De som har kjennskap til urtemedisin, vet at løvetann er en fantastisk plante som hjelper mange med sine verdifulle egenskaper.
Planten er elsket og hatet.
Det finnes mange typer løvetann, vulgare er en samlebetegnelse på flere arter.
Man mener at navnet Taraxacum er avledet av det arabiske navnet taraksakok, den er beskrevet som medisinplante i en bok fra år 1189. Løvetann vokser vilt over nesten hele verden, i tillegg dyrkes den i USA, Frankrike og Tyskland!
I phytoterapien benytter vi blad og rot av planten. Bladene inneholder bl a bitterstoffer, kolin, vitamin A , B og C, kalium, kalsium og jern. De er fine å bruke i en salat tidlig på våren, senere blir de for beske på smak. Det går faktisk an å bleke bladene, sett da bøtter over bladrosetten, så de holder seg lyse og da er de også gode på smak. Til te kan bladene brukes hele vekstsesongen, men næringsinnholdet er størst om våren.
Røttene inneholder bl a bitre glykosider, steroler, inulin og garvestoff. De graves opp for bruk tidlig om våren eller senhøstes. Både blad og rot kan tørkes, roten må skjæres opp i biter. Tørk ved 50 grader enten i ovn eller i tørkeapparat.
Bladene virker vanndrivende og fordi at de inneholder kalium, noe som kroppen taper hvis man må ta vanlige vanndrivende midler, anbefaler vi løvetann. Løvetann er basedannende i kroppen, de fleste av oss har mangel på base og overskudd av syre, så en kopp løvetann-te er av det gode for syre/basebalansen også. Ellers virker bladene på treg og oppblåst mage, eksem, ødemer og den renser ut via nyrene.
De virksomme stoffene i roten styrker hele fordøyelsesprossen og stoffskiftet. Alt fra spytt til mave-og tarmkjertler, bukspytt og spesielt galdeproduksjon øker. Alle kjertlene i luftveienes slimhinner berøres og nyrevirksomheten økes og høyt blodtrykk kan senkes. Løvetann brukes som galdedrivende middel ved sykdommer i leveren, i tillegg hvis du er kvalm etter mat, har forstoppelse, kviser, eksem, psoriasis og urinsyregikt. Du skal ikke bruke løvetann dersom du har betennelse i galleblæren, er gravid eller er allergisk ovenfor blomster i astersfamilien.
Folkemedisin
På fransk heter løvetann Pis en lit som betyr å tisse i sengen. Det sier noe om den urindrivende virkningen løvetann har. Den har fra gammelt av vært i bruk mye på samme måte som i dag. Et lite kjerringråd hvis man hadde vorter, var å gni den hvite melkesaften på vorten og vips, så var vorten borte….
Løvetann formerer seg ved ”jomfrufødsel”, dvs uten befruktning. Blomstene åpner seg ca kl 6 og lukker seg ca kl 17.30, noen kaller den derfor Urblomst. Tidligere kalte man løvetann for dens leonis på latin, det er oversatt ” løvetann”. Ser du på et blad, vil du se at det ligner tanngarden på en løve.
Løvetann brukes også homeopatisk til ubalanse i lever, mage, ledd og muskler.
Kilde: Kirsti Friid Fladeby – www.friidklinikken.no