Kunsten å holde seg frisk

Gjest: Anne Grosvold – I en verden av 7,5 milliarder mennesker, finnes ikke to personer som er like. Ikke bare er vi forskjellige utenpå, men også inni.

 

Vi er alle sammen et resultat av kroppens evige kamp for å overleve. Vi har vår genetiske disposisjon, forskjellige behov, forskjellige drømmer og er gitt veldig forskjellige muligheter.

Kroppen vår har en iboende selvrepareringsevne. For å opprettholde denne evnen, må vi spille på lag med omgivelsene og våre egne behov. Lære oss å lytte til egen kropp og tolke det kroppen prøver å fortelle oss, uten å bli selvopptatt og navlebeskuende.

Dukker det opp plager, er utfordringen å gå bak symptomene og prøve å forstå årsak. Hva er det min kropp prøver å fortelle meg? Å være nysgjerrig, endringsvillig og søke hjelp når det trengs.

”Søvn er det nye statussymbolet” var tittelen på forsiden av New York Times 12. april i fjor. Det sies at livskreftene fornyes når vi sover, kroppen bruker natten til å reparere. Kroppen trenger 6-8 timer med søvn. Ha respekt for kroppens behov for rytme, legg deg til riktig tid, tilrettelegg for søvn. Vender livet vrangsiden ut, trenger du kanskje hjelp. Prøv plantebaserte legemidler før du tyr til sovemedisiner som ofte er avhengighetsskapende og kan ha andre bivirkninger. Tørket valerianarot, humleblomst og bladekstrakt av sitronmelisse, kan være en løsning. Det finnes et preparat som heter Valeriana Natt som selges på apotek. En natt med dårlig søvn er en del av et vanlig liv. I det dette blir et mønster, må du søke hjelp. Er det stress som hindrer deg i å få den roen du trenger for å sove, er det årsaken du må ta tak i. Lær deg å håndtere stress. Prøv å forstå egen uro og søk hjelp hvis du ikke oppnår den endringen du ønsker.

”La din mat være din medisin, og din medisin være din mat”, sa Hippokrates, legekunstens far, for om lag 2500 år siden. Et rikholdig utvalg av tarmbakterier må til for fortløpende vedlikehold av tarmslimhinnen. En forstyrret tarmflora kan gi dårlig opptak av viktige næringsstoffer, lekk tarmslimhinne, et forvirret immunforsvar, dårlig konsentrasjon og hukommelse. Alt henger sammen med alt. Kunnskap rundt kost og hvordan mat kan fremme eller hemme sykdom finnes rundt oss på alle kanter. Har du en kranglete mage, tarm eller avføringsproblemer, ta tak i det. Besøk en ernæringsterapeut eller andre med den kunnskapen du trenger. Lille Sofie på tre år kom til meg, ledsaget av sine foreldre. Hennes problem var forstoppelse. Etter utallige klyster og til slutt do-skrekk, skjønte far at nok var nok. Enkel kostholdsendring, sammen med riktig dose Psyllum Husk/loppefrø, var det som skulle til for å få normal avføring. Noen ganger er løsningene sammensatt, andre ganger enkle. Desto tidligere du søker hjelp, desto enklere er det å hjelpe.

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Prøv å forebygge infeksjoner. Vogels echinasea spray med salvie fås på apotek. Brukt med en gang du kjenner sårhet i hals, kan den hindre utvikling av mer alvorlig plage. Te av timian, lindeblomst og lakrisrot kan hindre hoste i å utvikle seg. Ingefærrot er en varmende urt. Fersk ingefær anses best for luftveisproblemer, febernedsettende og ved hoste, spesielt ved heshet og tørrhoste. Tørket ingefær er best for fordøyelsesplager, kvalmedempende og demper tarmgassproduksjon. Plantebasert medisin kan være det beste forsvar ved sykdom. Søk kunnskap om mat som nærer gode tarmbakterier, hvis du er uheldig og må ty til antibiotika.

Vi er skapt for oppreist bevegelse men hverdagen for mange i dag er å sitter fremoverlent med blikket rettet mot en skjerm. Kanskje kan du gå eller sykle til jobb. Droppe heisen, velge trappen. Finn aktiviteter du syns er gøy og som enkelt kan bli en del av din hverdag. Prøv yoga, tankene roes ned og kroppen får ny vitalitet. Du får bedre balanse, blir sterkere og mer smidig. Yoga krever lite plass og kan utføres både inne og ute. Lær deg enkle øvelser du kan utføre hjemme. Lag avtaler med deg selv. Vi som er så heldige å bo i Norge, har naturen rett utenfor, et sted å hente både inspirasjon og nye krefter.

Den danske dikteren Søren Kierkegaard (1813-55) sier det på sin måte:

Tap for all del ikke lysten til å gå.
Jeg går meg til det daglige velbefinnende, hver dag,
og går fra enhver sykdom.
Jeg går meg til mine beste tanker,
og kjenner ingen tanke så tung
at jeg ikke kan gå fra den.
Når man slik fortsetter å gå, så går det nok

Det er gjort mye forskning som viser at Oppmerksomhetstrening/Mindfulness har effekt ved en rekke ulike sykdommer. Dette er enkle meditasjonsteknikker utviklet etter den amerikanske legen Jon Kabat-Zinns metode. I går er fortid, morgendagen blir som den blir. Livet er her og nå og det er du som bestemmer hva du vil fylle tankene dine med, akkurat nå. Føler du at det er dette du trenger, mer tilstedeværelse, pustetrening og ro, meld deg på kurs og lag gode rutiner for egen praksis. Det er flest hverdager.

Det jeg skriver er kanskje ting som alle vet, utfordringen er å sette rådene ut i praksis. Hvis du etter å ha lest dette, bestemmer deg for å gjøre en endring i eget liv, for å gi deg selv en bedre hverdag, og forebygge sykdom har jeg oppnådd noe med min artikkel.

  • få kontakt med egen pust
  • drikk nok vann
  • halve tallerkenen med grønnsaker
  • velg trappen
  • legg deg i tide
  • lær deg å lytte til egen kropp.

Så enkelt – og så vanskelig!

 

 

Gjesteskribent Anne Grosvold – Naturterapeut, homeopat og OT-instruktør.
Les mer: Balderklinikken