Hva skal jeg spise og drikke?

Til deg som er relativt frisk og tåler det meste, men har et ønske om å endre kosten i en litt sunnere retning. Til deg som har et ønske om å spille litt mer på lag med egen kropp, forebygge sykdom og holde deg sprek inn i høy alder.

Og; Til deg som ønsker å spise levende mat, mat fra planter, grønnsaker, frukt og bær, sammen med fisk og kjøtt, fra dyr som har fått leve i sine naturlige omgivelser og stort sett har fått velge selv hva de skal spise.

Drikk vann som tørstedrikk, tilsett sitron, slangeagurk, ingefær eller urter, 6-8 glass daglig. Drikk passe mengder syrnede meieriprodukter som kefir og usøtet gresk yoghurt som inneholder levende melkesyrebakterier. Drikk grønn te, 2 kopper eller mer, men ikke overdriv. Grønn te inneholder antioksidanter av typen polyfenoler, som kan virke mot betennelse. Noen typer grønn te inneholder små mengder koffein, som virker oppkvikkende. I for store mengder kan koffein gi uregelmessig hjerterytme og andre plager.

Bytt ut koksalt (natrium og klor) med naturlig mineralsalt som havsalt, maldonsalt eller rosa Himalayasalt (inneholder 84 mineraler og sporstoffer). Det smaker bedre. Vi trenger noe salt, men de fleste av oss kan med fordel redusere saltbruket ved å kombinere saltet med urter. Friske urter som timian, oregano, rosmarin og basilikum har også gunstig innvirkninger på fordøyelsen. Kanskje akkurat nå er tiden for å dyrke egne urter?  Oregano, salvie, timian, gressløk, løpestikke og lavendel kommer trofast igjen år etter år. Egen oregano på en pizza. Salvie med smeltet smør og hvitløk blir en god pastasaus. Salvien står grønn i hagen gjennom vinteren og er god til ribbe og alt vi lager av svin. Gressløk kler det meste. Løpestikke er god som buljong og gir potetene mer smak, putt en neve i kokevannet. Lavendelblomster er dekorative og gir en pikant smak på vaniljeis.

For mye raffinert hvitt sukker er som gift for kroppen. Honning er betennelsesdempende og styrker immunforsvaret, men alt med måte. Sensommerhonning gir lavest blodsukkerbelastning. Rårørsukker har lett maltsmak og er et alternativ. Dadler kan brukes som alternativ til sukker hvis du skulle få lyst til å lage ditt eget syltetøy.

Liker du å bake brød? Kanskje du skal skaffe deg en surdeigskultur. Gjær du får kjøpt i butikken er en enkel kultur av gjærsopp, mens surdeig består av mange forskjellige gjærsopper og en rik kultur av melkesyrebakterier av de bakteriene tarmen din liker. Surdeigsbrød har lavere pH og mugner ikke like lett som gjærbrød.

Prøv å bytte ut hvetemel med urkorn som emmer, enkorn eller økologisk spelt. Kjøper du hvetemel, velg det økologiske eller finn deg en oppskrift på rugbrød. Rug er en kornsort som trives godt både i skrinn jord og i kalde klimasoner og var allerede i middelalderen en av de viktigeste kildene til næring i Nord-Europa. Den kan sås på høsten og høstes på våren, eller omvendt. Lite eller ingen sprøytemidler er nødvendig for denne planten, som til og med vokser under snøen. Den inneholder jern og B-vitaminer og har lav glykemisk indeks. Lav glykemisk indeks, forteller at matvaren gir en langsom og stabil blodsukkerpåvirkning. Høy blodsukkerstigning kan påvirke hormoner og har mindre gunstig effekt på din kropp.

Havre, rug, bygg og spelt er glutenfattige kornslag. De fleste av oss kan bryte ned gluten i små mengder, men hvis tarmen får for mye gluten kan det resultere i luftplager.

Hvit ris kan byttes ut med quinoa, bokhvete eller linser. Quinoa kommer fra Sør-Amerika og er i familie med rødbet og spinat. Dette er et frø som er fritt for gluten, som har en nøtteaktig smak og kommer i forskjellige farger. Det inneholder sunt fett, fiber og antioksidanter. Sunt, dekorativt og godt.

Spis smør fritt for herdet fett. Bytt ut lette meierivarer med naturlig fete meieriprodukter, og spis en fornuftig mengde. Transfett er kjemisk endret plantefett. Transfettsyrene som dannes under herding, sørger for at fett ikke harskner og at kjeks kan holde seg i månedsvis. Du finner transfett i frityrvarer (pommes frites), kakeprodukter med lang holdbarhet og i sjokoladepålegg. Transfett fører til økning av det dårlige kolesterolet (LDL) og svekker det gode kolesterolet (HDL). Transfett kan fremme kroniske betennelsestilstander. På varedeklarasjoner skjuler det seg bak benevnelser som ”delvis herdet fett” og ”delvis herdet vegetabilsk fett”.

Bytt ut noe frukt med mer grønnsaker og bær. Spis gjerne norske grønnsaker i sesong – disse er mindre sprøytet, smaker mer og er kortreist. Prøv å ha grønne farger i alle måltider og prøv å variere ved å spise alle regnbuens farger. Ulike farger har ulik effekt på kroppen. De hvite grønnsakene er også sunne. Hvitløk, sjalottløk, purreløk, vårløk og vanlig løk inneholder blant annet allicin (mest i hvitløk), som har en bakteriedrepende virkning, naturens eget antibiotikum. Svovelforbindelsene i løk får øynene dine til å renne når den skjæres opp, men de samme stoffene (cystein) har en gunstig effekt på leveren. Det er ikke bevist at økologisk mat er mer næringsrik, men vi vet at den inneholder mindre rester av plantevernmidler.

 

I riktig mat ligger en kime til energi, humør og helse. Det finnes mye kunnskap og inspirasjon i bøker og nettartikler rundt temaet mat og helse. Innlån og utlån av tanker og kunnskap. Min artikkel er ment som  en smakebit som kanskje kan inspirere til nye valg og endrede vaner, i det vi er på vei inn i en ny vår – som hvert år evner å kle seg i ny drakt.

 

Gjesteskribent Anne Grosvold
– Naturterapeut, homeopat og OT-instruktør.
Les mer: Balderklinikken