Høst og Hage

Når høsten kommer er mange kanskje litt lei av hagen, men det er nå du kan legge et grunnlag for våren.

Bedene
I bedene er luking alltid en investering for neste års sesong. Har du allerede holdt ugresset unna, er det fint med litt jordforbedring. Vi tar inn frø fra de flotteste plantene for å sikre noen eksemplarer til neste år. Det krafses i alle rosebed og vi hypper godt med jord over rota. Dahlia blir spadd opp etter den første frostnatten og «arkivert» etter alle kunstens regler. Bor du på sør- og østlandet kan hagen fortsatt by på mange roser i knopp og blomst. Ta de inn og nyt siste blomstring inne. Hva med litt nytt til våren? Så lenge frosten ikke har kommet, kan det fortsatt legges blomsterløk.
Anleggsarbeid
En del grovarbeid kan med fordel utføres nå. Vi bygget en liten steingard som skal bli et nytt bed til neste sesong. Huller i innkjørselen tettes med grus. Tenk på at det kommer snø og rydd unna alt som kan ligge i veien for en snøfreser. Invester i en ny Piasava kost til trappa.

Kle deg godt
Høsten er kald, og det er lurt å være godt kledd når en holder på ute. GardenGirl tilbyr jakker i Softshell som går godt nedover baken. Teddyfleece genseren er lun og lang og dekker ”trekkområdene”. Skjerf, hansker og lue er også greit å bruke nå. Best av alt, nå er det salg på mange av de flotte produktene!

Kle inn plantene også
Hardfør fuksia, og andre vinterømtålige planter har fått støtte og et vinterdekken. Vinterdekket er i en pyramideform. En dobbel glidelås gjør at du lett kan legge på vinterdekket. Glidelåsen kan åpnes fra begge ender, for å gi ekstra luft eller for å vanne planten, noe som er særlig aktuelt på våren. Vinterdekket er UV-beskyttende, vann- og vindtett, men allikevel pustende. Toppen av vinterdekket er ytterligere forsterket. Ved å benytte en bambus-pinne, stabiliserer du toppen. Dette gjør også sitt til at snø og regn lettere renner av, og at du unngår at plantetoppen brekker. Vinterdekke finnes i fem størrelser, fra høyde 100 cm til 300 cm og kan kjøpes hos enkelte forhandlere eller hos www.teamhenriksen.no

Drivhuseiere
For de som har drivhus er det lurt med litt tileggsvarme og utnytte muligheten til å ”av-klimatisere ”planter som skal overvintre inne. Hos oss gjelder det spesielt Pelargonia, Fuksia og Agapanthus, men vi tar også med vår Sjokoladeblomst og Bouganvilla. Det er forskjellige overvintringsmetoder. Hos oss står alle plantene helt mørkt i en kjeller. Her blir det rydda plass og klargjort for innrykk av alle de overvintrende blomstene. Vi klipper alt ned, men holder igjen litt slik at vi har noe å gå på til våren. Så plukker vi av blader og holder unna nye skudd. Plantene vannes bitte-litte grann gjennom vinteren.
Redskap
Ta jobben med å vaske, rense og pleie hageredskapen. Da varer den lenger, og det blir gøy å starte neste sesong.

Fjærkledde venner
Gjør i stand en foringsplass for småfuglene. Yrende fugleliv rundt et fuglebrett gir glede gjennom de kalde månedene. De griser litt, så det kan være lurt å ha dette på en plass hvor det er greit med litt søl. Husk å fylle på mat jevnlig. Når Sidensvansen kommer hit og spiser opp alle bærene på vår mispel, er det første snøfallet aldri langt unna.
Innearbeid med hagefokus
De som er en ivrig fotojeger i hagen, er det nå tid for å rydde i bilder og arkiver. Dette tar ganske mye tid. Kanskje du har materiell nok til å lage deg en hagebok fra sesongen 2013? Det er jo også en flott gaveidè til en hagevenn.

For mer opplysninger om alle våre produkter:
www.gardengirl.no
www.teamhenriksen.no
Artikkel skrevet av Cathrine Matsen, daglig leder i Garden Girl Norge AS.
Fotograf: Cathrine Matsen