Alt vi ikke visste om krekling

Hva skulle vi gjort uten internettet? Fjellet bugner nå av krekling (senest observert i roughen på Nesbyen Golfklubb siste helg). Og hadde vi visst alt dette vi har lest nå, så hadde vi jo plukket kreklingen!

 

Krekling er jo et vakkert lite bær, men vi plukker det jo aldri. Grunnen er at vi ikke har funnet frem til Helsemagasinet (Vitenskap og Fornuft) sin omfattende sak om dette lille viltvoksend bæret fra desember 2012, før idag!

Her er et lite utdrag:

«Som matplante har krekling en beskjeden stilling sammenliknet med andre bær. Den taper i konkurransen om sødme og aroma, og de mange små steinene gjør ikke saken bedre. Til tross for slike handikap har bærene og bladene (riset) vært brukt til mange formål, og på noen områder har krekling hatt forrang framfor andre bær. For eksempel har man tidligere lagd blekk av kokte bær, og i forbindelse med farging av tekstiler eller fiskegarn har bær og blader gitt ulike nyanser fra rødt til svart.1

Forøvrig anvendes krekling som andre bær, enten ferske eller kokte i ulike retter og til saft og vin, gjerne i blanding med andre bær. For senere bruk kan bærene fryses eller tørkes hele eller most. Næringsverdien er omtrent som hos andre skogsbær.2 I fersk tilstand fungerer de godt som tørsteslukkere når man er på tur. Bladene kan man bruke til å lage te av. De er rike på vitamin C om høsten.»

 

Les for all del hele saken her: Gå ikke forbi tuene med krekling