Ukens gjest: Tror du at du kan?

Gjest: Kristin Blaker – Henry Ford skal ha sagt: – Enten du tror du kan eller tror du ikke kan, vil du få rett.

 

Jeg møtte Trine til coaching en dag, og hun hadde så lyst til å ta en etterutdanning. Men så hadde hun tusen forklaringer på hvorfor hun ikke kunne gjøre det likevel, blant annet at hun var for gammel, at hun ikke hadde råd, at hun kanskje ikke lærte så lett lenger… Ja, listen var virkelig lang.

Jeg treffer mange mennesker som Trine i jobben min som coach og som kursholder i Lightning Process, mennesker som har mistet troen på at de kan. Mange har mistet troen på seg selv, hva de kan klare, og til og med på kroppen sin. Dermed tror de ikke lenger at de kan få til ting, endre seg, bli friske, eller være lykkelige. Da blir det også vanskelig å få det til.

Min jobb blir å hjelpe dem til å snu dette slik at de finner igjen denne følelsen av å kunne. Alle har nemlig hatt denne troen i massevis. Den har gjort at vi har klart å lære å gå allerede som ettåringer, spise selv, snakke, kle på oss selv, og ikke minst; alt det vi har lært på skolen og i fritiden. Det er nemlig umulig å lære noe hvis vi ikke tror at vi kan. Da hadde vi gitt opp ved første motgang. (Og fått rett i at vi ikke kunne få det til.)

Dessverre begynner denne troen på et eller annet tidspunkt å svekkes hos mange. Vi trenger nemlig noen til å heie på oss. Noen som har troen på oss også når vi ikke får til ting med en gang. Noen som vet at det hjelper å prøve igjen. Og igjen. Og igjen… Sånn som når vi lærer å gå.

Min erfaring med de jeg treffer gjennom jobben min er at det oftest ikke er så mye heiing som skal til. Noen trenger bare et lite puff bak for å komme over kneika, andre trenger aller mest å lære å heie på seg selv fordi de har glemt det et sted på veien. Men alle kan lære det igjen. Og når vi tror vi kan, vil vi gjøre det som skal til for å få det til, derfor er det så viktig.

Hva tror du? At du kan eller at du ikke kan? Husk at du vil få rett uansett!

Gjesteskribent: Coach og mentaltrener Kristin Blaker