Tid for våryr rens

GJEST Reni Aleksandra Hagen. Det er vår, og det merkes. Vi ønsker lyset velkommen og kjenner alle på trangen til snart å kunne skinne omkapp med sola! Ikke minst til å la huset skinne, og til å la vindusrutene tåle det skarpe vårlyset.

 

Våren er tiden for nye begynnelser, igangsetting og vekst. Naturen spirer og gror omkring oss, og det spirer og gror i oss: Vi vil i gang, vi ønsker å sette nye ideer ut i livet, vi ønsker oss forandring.

I det kinesiske femelementsystemet forbindes den våryre vekstvilligheten med treelementet. Treelementet handler om vekst og nytt liv, i naturen, i alt som gror, i menneskekroppen og i menneskelivet. Etter den kalde vinteren, der naturen har ligget månedsvis i nærmest fargeløs dvale, overtar våren, og den første fargen som spretter fram på paletten er den grønne! Grønt, i alle nyanser, er treelements signatur.

I kroppen forbindes treelementet med lever og galle. Leveren er kroppens største indre organ, og vi kan ikke leve uten. Leveren besørger over hundre kjente funksjoner, blant annet å rense blodet for urenheter og giftstoffer. Det hevdes også at sjelen har sin bolig i leveren, og at all inspirasjon oppstår i leveren. Parallellen mellom nytt liv og nye ideer er åpenbar.

Når vi kjenner på trangen til å gjøre rent rundt oss, gjøre forandringer i livet, komme oss ut, prøve noe nytt, er det treenergien som jobber i oss og omkring oss. Det er en fantastisk energi å benytte seg av, så ikke overse (eller hev deg over) behovet for en real vårrengjøring. Våre formødre tok våren og vindusvasken alvorlig, og de levde godt med det.

Boligen vi omgir oss med er mer tunet inn på naturen og omgivelsene enn vi selv ofte er. Den står ute hele året, og årstidsskifter er noe den kjenner på huskroppen. I overgangen mellom vinter og vår knaker det i litt stive ledd, og inne har det hopet seg opp mye stagnert energi etter en lang innadvendt og stille periode. Kroppen har det på samme måten. Etter seks yin høst- og vintermåneder er det duket for et halvår preget av yang: uteliv, blomsterdufter, sol, liv og bevegelse.

Ved å rydde og vaske huset skaper vi en atmosfære som virker åpnende og utvidende – og det er helt i treelementets ånd. Boligen vår er dessuten som en levende organisme og en forlengelse av vår egen kropp og eksistens: Når inngangspartiet er ryddig, lyst og rent, puster huset bedre, og makter dermed også å nære oss bedre. Inngangsdøren er husets munn. Vinduene er husets øyne: Når vinduene er rene, ser vi de framtidige mulighetene bedre! Og hvis du ikke visste det: Øynene og synet er også forbundet med levermeridianen og treelementet. Hvis dette elementet er i ubalanse, enten for svakt eller for sterkt, vil synet kunne påvirkes.

En kroppsrens om våren er derfor heller ikke å forakte. Våren er for mange en tid for faste. Kostholdet endrer seg gjerne (eller burde i hvert fall det) og får mer preg av den nye årstiden: Vi spiser lettere mat, mer salat og grønt, mange prøver seg på rensende juicing og spiring. Leveren blir overlykkelig for vårrensen.

Grundig husrens, kroppsrens og mental rens i løpet av vårmånedene gjør det lettere å gjennomføre planer og prosjekter, lettere å følge opp forsetter om å komme i bedre form, og gjør det lettere å forfølge og realisere en idé, noe som føles godt og fyllestgjørende i motsetning til når ideene svirrer, men aldri blir noe av. Vi kan med andre ord legge gode føringer for resten av året ved å tune oss grundig inn på denne herlige årstiden.

April 2015
Tema for kommende artikler: husrens, rot og tusen ting, yin og yang

Reni2015

Reni Aleksandra Hagen er utdannet innen klassisk feng shui (CHUE FENG SHUI), og tilbyr konsultasjoner for private og for bedrifter, personlig fengshuianalyser (kinesisk horoskop), valg av gunstige dager for viktige begivenheter, spørsmål til I Ching. Hun leder FENGSHUISKOLEN i Norge, der det undervises i klassisk feng shui.
www.greendragon.no
www.fengshuiskolen.no