Ta vare på det du har i hagen

Ukens gjest, tusenfryderen Hege Kristin Rønning, anbefaler gjenbruk fremfor forbruk i hagen også. Nå er det tid for å ta vare på plantene så de blomstrer neste år også!

Mange av oss har sansen for gjenbruk i stedet for forbruk. Før du legger bort hagesaksa for sesongen kan du vurdere om det er noen av sommerblomstene du ønsker å ta vare på før frosten kommer.

En rekke sommerblomster er nemlig egentlig flerårige, det er bare det at de ikke tåler frost. Både pelargonia og fuchsia kan leve i en årrekke. De blir bare større og frodigere for hvert år, hvis du tar deg bryet med å organisere et lite vinteropphold, i stedet for å satse på nyinnkjøp til våren.

De fleste av oss har liten oppbevaringsplass, og det kan derfor være nødvendig å klippe plantene ned før de tas inn. Ettersom mye av bladverket uansett vil falle av i løpet av vinteren, er det ikke uvanlig å ribbe plantene for bladverk allerede nå, for å slippe dryss og rot senere.

I hvileperioden bør plantene oppbevares kjølig. 5-10 plussgrader er ideelt. Blir temperaturen høyere vil veksten fortsette og du er avhengig av en lys plassering. Jeg forviser mine nedklipte planter til en vindusløs kjellerbod, og det går stort sett bra. Jeg må bare huske på å gi en liten skvett vann i ny og ne gjennom vinteren.

I februar en gang kan plantene vekkes fra dvalen, men ettersom det fortsatt er lite dagslys er du da avhengig av kunstig lys. Jeg lar heller mine sove litt lenger og lar de komme i vinduet i mars. Da får de stell som vanlige inneplanter. Når veksten har kommet i gang klipper jeg plantene i fasong og setter noen av skuddene jeg har klipt av i nye potter. Da har en blitt til mange, og jeg har fått den gode vårfølelsen.

Og skal du først tilbringe en høstdag i hagen kan du også grave opp blomsterløk og knoller som ikke tåler frost. Gladioler, georginer og begonia kan fint gjenbrukes. Grav de opp, fjern jorda og klipp av alt bladverk. Deretter legges de til tørk på et tørt og luftig sted et par uker, for eksempel i garasjen. Så samler du løken i en kasse eller eske fylt med litt kaninstrø eller sand, og plasserer det hele mørkt og kjølig til neste år.

Men du – husk at det kan være lurt å merke løk, knoller og planter, slik at du vet hva som er hva. Det er faktisk utrolig hva som går i glemmeboka i løpet av vinteren.

Sjekk bloggen min tusenfryden.no hvis du vil lese mer om disse temaene og nyt høsthagen!

Hege Kristin Rønning utdannet seg til gartner i voksen alder. Etter endt gartnerutdanning startet hun sitt eget firma, Tusenfryden. Foruten å stelle hager og gi hagerådgivning, bruker hun mer og mer tid på å skrive og ta bilder, blant annet for magasinet Norsk Hagetidend, og nå også for damene.no.