Steiner i sekken

GJEST – Mette Manus. Hun skriver innsiktsfullt om den tunge børen mange av oss bærer på i livet. – Ingen kan gå i flellet med en sekk full av steiner. Det er på tide å legge noen steiner ned.

Alle har vi opplevd få eller flere vonde opplevelser i livet, triste hendelser og uløste problemer som tynger oss. Ofte har jeg kunder til karriereveiledning som har opplevd mye vondt og finner det vanskelig å legge disse opplevelsene bak seg. Det kjennes som om de sleper rundt på tunge steiner som hemmer dem til å komme seg videre. Da er det godt å kunne ta frem en metafor jeg er veldig glad i:

Se for deg at du går i fjellet og har på deg sekken din. Den er full av tunge steiner, alle disse vonde steinene som du alltid har med deg. Terrenget er bratt, og du kommer til en stor bekk. Du strever med å komme over, og innser at det blir vanskelig med en så tung sekk.

Hva kan du gjøre? Du kan ta frem steinene, hver representerer et problem eller en vond opplevelse, og legge dem foran deg som vadesteiner i bekken. Slik gjør du noe konstruktivt med de tunge, vonde steinene. Slik blir problemene dine en ressurs for lettere å komme over bekken og dermed kunne komme deg videre oppover fjellsiden. Noen steiner kan du ikke fjerne, de vil alltid måtte være i sekken. Tross alt må vi alle ha noe bagasje med oss. Men veldig mange steiner vil du kunne se på, kjenne på, bruke og legge bak deg.

Ingen kan gå i fjellet med en sekk full av tunge steiner. Ingen kan heller komme seg videre i livet uten å legge bort noen vonde opplevelser. Det kan ta tid, det er vanskelig, men det er også en bestemmelse. Du trenger heller ikke tro at du har glemt disse steinene, for stadig trår du på dem i nye bekker. Men du slipper å slepe rundt på dem. Du slipper å falle bakover i bekken, du aksepterer dem og bruker dem til å leve livet videre.

Mette Manus er karriereveileder og leder av Manus Motivasjon. Hun har veiledet utallige unge og voksne i deres karrierevalg i over 20 år. Manus Motivasjon bistår også bedrifter ved nedbemanning og omstilling. Mette kommer snart ut med bok om Karrierevalg og livskvalitet på Gyldendal Akademisk, et tema hun brenner for.