Språk skaper virkelighet

GJEST – Vil du ha mer energi og handlekraft? Gjør noe med ordene du bruker. Små nyanser i språket vårt, har en stor effekt på vårt humør, vårt tankesett, på våre relasjoner og på hva vi oppnår av resultater.

Noen har for vane å bruke et negativt ladet språk som «jeg burde», «jeg må» eller «dette er vanskelig». Forskning viser at det trigger umiddelbart stresshormoner i hjernen, som hemmer oss i det vi holder på med.

Når vi bruker et reaktivt eller defensivt språk, føler vi oss verre og ser ikke så lett muligheter. Vi føler oss maktesløse, og glir lett inn i offerrollen. Det begrenser vår evne til å tenke klart, og det blir ofte selvforsterkende fordi vi leter etter bekreftelser på vårt syn.

Forskning viser at når vi endrer ordene vi bruker til mer proaktive som «jeg velger», «jeg vil», «det er nytt og annerledes for meg men jeg kaster meg uti det», så endrer vi samtidig kjemien i hjernen. Bruker du et proaktivt språk, føles det annerledes – selv om det bare er små nyanser i det du sier. Det gjør en forskjell å si: «Nå BURDE jeg skifte dekk» (føles som et ork, og trigger dårlig samvittighet) og «Jeg VELGER å skifte dekk, for da er jeg klar når snøen kommer». Det gir mer energi og motivasjon til å gå i gang.

En jeg hadde på et kurs en gang sa, selv de hyggelige tingene oppleves som en byrde når jeg bruker «må» eller «burde». Med et proaktivt språk, føler vi oss bedre og tar bedre valg. Vi får umiddelbart mer energi og handlingskraft. Vi ser nå muligheter der vi før bare så begrensninger. Når vi tenker etter, så er det egentlig veldig få ting vi MÅ.

Mitt TIPS til deg i dag er: Erstatt » må» eller «burde» med «kan», «vil» eller «velger», og legg merke til forskjellen.

Gjesteskribent januar 2015:
Catherine Lemaréchal – Kommunikasjonsrådgiver og sertifisert NLP coach
www.ticato.no