Respect

Gjest Lise Djerv Hillås – Respect is for those who deserve it, not for those who demand it.

 

Et godt sitat uvisst fra hvem, respekt kommer ikke av seg selv, det må jobbes med over tid. Og på samme måte som det tar tid å bygge respekt, er det ufattelig enkelt å miste. Et lite ‘feilskjær’ og respekten er borte.

Så hva skal til for å fortjene respekt. Om du raskt skal komme med et stikkord? Selv tenkte jeg først på lytte. Ikke bare med et halvt øre, nikke, smile og være enig, men lytte med hele seg, være nysgjerrig og interessert. Jeg spurte følgere på facebook om deres stikkord og det dukket opp gjensidighet, respekt for andres meninger, empati, ærlighet og trofasthet, aksept for ulikheter. En tanke er også at hva som gjør at noen får respekt/har gjort seg fortjent til varierer i ulike situasjoner og relasjoner.

På samme måte som rasering av respekten kan være usannheter, utroskap, svik osv. Om du på jobb f.eks har ærlighet som din høyeste verdi, er det utfordrende å ha respekt for en kollega som hele tiden trenerer, forteller usannheter eller holder informasjon tilbake.

Jeg tenker at det i bunn og grunn handler om verdier og at de menneskene du har respekt for har noen av de samme verdiene i livet som deg. Verdier er førende for de valgene du tar. Noen ganger skurrer en avgjørelse og du tviler, da kan det godt være at du vurderer valg på tvers av verdiene dine. Eksempler på verdier kan være ærlighet, trofasthet, trygghet, rettferdighet, frihet, lojalitet, respekt, tillit, tilgjengelighet osv. Det kan være at noen verdier er forskjellig innenfor de ulike områdene i livet ditt, f.eks jobb, familie, venner, helse og utvikling.

Du finner dine verdier innenfor de ulike områdene ved å

–        spørre deg selv hva som er viktig for deg. Noter deg en seks, sju som du ser på som viktigst.

–        Deretter rangerer du dem – skriv de på nytt, den viktigste øverst og deretter den neste…

–        Sjekk om rekkefølgen er riktig ved å spørre deg selv: om du har nr 1 har du da nr 2? fortsett nedover, om det ikke stemmer lager du en ny liste med den nye rekkefølgen.

–        Start deretter med den laveste verdien og sjekk: Om du har nr 5 støtter det da nr 4? Fortsett oppover.

Hele rekken av verdier skal kunne henge sammen og ha en naturlig rekkefølge. Det skal ikke være enkelt å etablere denne verdikjeden,men når du først har gjort det, har du gitt deg selv en innsikt i ditt verdimønster som er et solid fundament for dine fremtidige valg, utvikling og trivsel.

Lise Djerv Hillås driver firmaet Til Det Bedre og leverer coaching til private og bedrifter, workshop innen temaer som mental styrke og måloppnåelse samt at hun har oppdrag som profesjonell verge. Hun har bakgrunn fra ulike bransjer i næringslivet og henter energi fra begeistring, iver og vilje. Hun motiveres av interesse, forståelse og hensikt. Kombinasjonen skaper utvikling og vekst – Til Det Bedre!!!