Legg blomsterløk og gled deg til våren

Etter en lang, varm sommer håper gartner, hagerådgiver og -blogger Hege Kristin Rønning på en høst med krystallklar luft, høy himmel og vakre farger. Hun er ukens gjest.

Etter en lang, varm sommer håper jeg på en høst med krystallklar luft, høy himmel og vakre farger. Selv om det fortsatt er en del som blomstrer i hagen, har tiden kommet for å se frem mot neste vår. Og hva er vel da bedre enn å legge løk… Litt innsats nå sikrer tidlig vårblomstring. For det er jo slik at det er de aller første blomstene som blir satt mest pris på. Det er når snøen trekker seg tilbake at vi trenger spede krokus og snøklokker, høyreiste tulipaner og robuste påskeliljer.

I vår besøkte jeg Keukenhof i Holland, løkprodusentenes utstillingsvindu mot verden. Her var det sammenplantinger som kan ta pusten fra enhver. Men det er ikke så mye som trengs. Grav ned noen løker av samme sort og gled deg til en enkel liten vårbukett. Eller bland ulike løker, slik at du får en fargerik sammenplanting som har lengre blomstringstid.

Ideelt sett bør du få løken i jorda noen uker før frosten kommer. Da rekker den å sette litt røtter og er bedre rustet til å møte vinterkulden. Tommelfingerregelen er at du legger løken to-tre ganger så dypt som løkens høyde. Jo større løken er, desto lenger ned i jorda skal den altså. Pass bare på at du ikke setter løken der det er for vått, da kan den råtne…

Og har du sultne rådyr i hagen din – legg narcissløk, det vil si påske- og pinseliljer. De får garantert stå i fred. Du kan også prøve deg på ruteliljer, klosterklokker og gule krokus.

Ønsker du inspirasjon har jeg skrevet om vakre kombinasjoner på bloggen min tusenfryden.no</a>. Der finner du også mer om innkjøp, legging og stell av løk.

God høst i hagen!

 

Hege Kristin Rønning utdannet seg til gartner i voksen alder. Etter endt gartnerutdanning startet hun sitt eget firma, Tusenfryden. Foruten å stelle hager og gi hagerådgivning, bruker hun mer og mer tid på å skrive og ta bilder, blant annet for magasinet Norsk Hagetidend, og nå også for damene.no.