Gjest Marianne Magelsen. «En sjøanemone lukker seg når den opplever fare. Menneske låser av kroppen med pusten. Vi puster høyt oppe for ikke å bli berørt. Noen ganger trenger vi å beskytte oss……
……… og da ligger denne muligheten til å låse av med pusten tilgjengelig.
Når vi puster fullstendig får vi med oss følelsene, puster vi kort og overfladisk kan vi separere oss fra dem. Denne responsen er livreddende i situasjoner hvor vi blir utsatt for sjokk og traumer. Da er det hensiktsmessig at kroppen ikke er helt åpen, den korte, overfladiske pusten beskytter sinnet. Senere, når faren er over, må vi aktivt utvide pusten slik at den igjen blir fullstendig. På den måten kan vi bearbeide og etter hvert gå videre.
Dyr i naturen opplever ofte livstruende situasjoner. I det ene øyeblikket står haren og spiser rolig på en eng, i neste øyeblikk angripes den av en rev og løper for livet. Hvis den kommer seg unna vil man kunne observere at den rister kraftig på kroppen og gjesper. Etter en slik utladning returnerer den til det normale, uten å være traumatisert. Hvis det ikke var for dyrets evne til raskt å kvitte seg med adrenalinet og den overflødige overlevelsesenergien, ville evnen til å møte fremtidige trusler reduseres, og den ville ikke lenger kunne overleve i naturen. Den hadde utviklet magesår og utmattelsessyndrom, og etter hvert sultet i hjel.
Vår stressrespons er den samme som dyrenes, men det faller ikke oss like naturlig å aktivt kvitte oss med den overflødige overlevelsesenergien, derfor kan noen hendelser føre til at vi blir sittende fast i kjemp, flykt eller frys responsen. Den enorme mengden med overlevelsesenergi kan bli sittende fast i nervesystemet. Hos noen kan det føre til at den naturlige balansen mellom kroppens stressrespons og avspenningsrespons forstyrres, og evnen til å flyte enkelt mellom forskjellige sinnsstemninger hemmes.
Et av verktøyene i Flyt- metoden er å gjespe. Du kan velge å bryte stressresponsen ved å gjespe, sukke eller puste fullstendig. Når du gjør det utløses kroppens avspenningsrespons. Kun ved å vende oppmerksomheten innover og observere pusten roer kroppen seg.
En fullstendig pust gir forankring i kroppen, noe som er helt nødvendig for å komme i kontakt med egne følelser. Både tristhet, sinne og lengsler, men også de gode følelsene og behovene. Når vi puster fullstendig og rolig er vi tilstede i livet på godt og vondt. Å gjespe åpner for den fullstendige pusten fordi kroppen finner ro.
Å gjespe er den enkleste pusteøvelsen vi kan gjøre. Det er spesielt effektfullt hvis vi lar mange gjesp følge etter hverandre.
Øvelse
Du strekker deg så lang du er, armene over hodet. Fortsett til du begynner å gjespe.
Når vi er veldig anspente greier vi ikke å gjespe, da må vi lategjespe. Det gjør vi ved å bevege underkjeven frem og tilbake for så å gape opp som om vi skulle gjespe. Når gjespingen har kommet i gang lar vi den ene følge den andre.
Gjesteskribent: Marianne Magelssen
Marianne er Sykepleier, Foredragsholder, Mindfullness Instruktør og forfatter. Hun har skrevet boken ”Pust for livet”, et verktøy i stresshåndtering. Artikkelen over er hentet fra hennes neste bok ”Kjære Gud kommer du snart, det er så rotete her.” Boken gis ut høsten 2016 eller våren 2017. www.pustforlivet.no