De tusen tingene

EIER DU FLERE ENN SJU TING, er det tingene som eier deg, heter det i et østlig visdomsord. Lar vi tingene ta over, lever vi et ufritt liv. Å leve uten ting er nødvendigvis ikke et mål, men å ha et bevisst forhold til tingene er en fordel!

 

ROT OG OPPHOPNINGER var opprinnelig ikke noe tema i feng shui, for i fagets opprinnelsesland var ikke tingene noe problem, tvert imot: Eide man ting, var det uttrykk for velstand. I våre vestlige overflodsliv har derimot alle de tusen tingene vi omgir oss med, blitt selve symbolet på dårlig feng shui. Der det hoper seg opp, stopper det også opp, og blokkeringene er ikke bare synlige som gedigne samlinger eller rot i et hus; de gjør seg også tungt og negativt gjeldende på mange ulike områder av livet.

ALLE TINGENE vi klistrer til oss er ifølge eksperter på rot og rensing, som for eksempel Karen Kingston og Denise Linn, talende uttrykk for hvordan vi håndterer grunnleggende behov. Vi beskytter oss, vi gjemmer oss, vi klynger oss til fortiden, vi motsetter oss forandring. Lengsel, uttrygghet, sentimentalitet, eiesyke er noen av de svarte hullene vi fyller ved hjelp av ting. Det er effektivt, og mye vil ha mer. Enden på visa er at tingene tar over og blir bestemmende for livet vårt: Vi murer oss inne i vårt eget fengsel av ting, og der får opphopningene rundt oss overtaket – huset speiler oss, og vi speiler huset, og for hver ting eller samling blir vi og livet enda litt tyngre. Vi utsetter prosjekter og gjøremål (bunker overalt), vi mister mål og mening av syne (ser ikke skogen for bare trær), vi legger på oss (ett med huset), vi engster og bekymrer oss (for sikkerhets skyld er skap, frysere og boder fylt opp «i tilfelle…»), vi mister energi og livsglede (ingen flyt omkring oss, ingen ny frisk energi slipper til).

GOD FENG SHUI handler om å skape balanse i de energimessige lagene omkring oss, og rotet og tingene er en form for skjærende disharmoni i det synlige fysiske laget vi omgir oss med. Disharmonien blir for eksempel veldig tydelig når vi krangler om hvem sitt rot det er, hvem som aldri rydder, hvem som ALLTID rydder osv. Rot er med andre ord kilde til konflikt og krangling. Rot er en kaotisk tilstand, og skaper forvirring i livet. Lurer du på hvorfor du har problemer med å konsentrere deg eller levere innen frister etc., kan du trygt skylde på rotet. Rydder du opp, vil du merke at du tenker klarere og bedre greier å bestemme deg og ta avgjørelser.

DE TUSEN TINGENE koster også tid og penger. Alt vi ikke finner og må bruke ekstra energi for å finne, er tidstyver i livet vårt. Samlinger er også støvsamlinger, og da skal man helst ikke ha støv på hjernen, i hvert fall ikke hvis man har andre interesser og plikter i livet. Alt man eier, har verdi, og jo mer man eier, desto mer er man antakelig opptatt av og bekymret for verdiene. Så forsikringspremien øker, og man må naturligvis (for sikkerhets skyld) installere alarm og engasjere vaktselskap, samt bygge på og sette opp dobbeltgarasje for å få plass til alt. Med de kvadratmeterprisene vi har på boliger i vestlige land, betyr dette mye dyr lagerplass!

EIER DU FLERE ENN SJU TING, er det tingene som eier deg, heter det i et østlig visdomsord. Lar vi tingene ta over, lever vi et ufritt liv. Å leve uten ting er nødvendigvis ikke et mål, men å ha et bevisst forhold til tingene er en stor fordel. Ta for deg rom for rom, skap for skap, fryser, skuffer, kjeller og loft: Sorter tingene etter kategoriene «glede», «nytte» og «affeksjon».  Omgi deg utelukkende med bilder og symbolikk som gjør deg glad, og lag praktiske oppbevaringsløsninger for alle tings om er nyttige og praktiske. Rydd plass i klesskap til nye plagg som kan gjøre deg glad og fornøyd. Pakk bort, gi bort eller kast klær og annet som du ikke har brukt de siste årene. Bokhyllene fulle? Gled andre med bøkene du allerede har lest, og rydd plass i hyllene og i hodet for nye ideer og perspektiver!

SETT HUSET PÅ SLANKEKUR – det vil kunne gi deg den herlige bivirkningen at du går ned de kiloene som det har vært så vanskelig å ta av. En annen god bivirkning av rydding og kasting er at du vil puste lettere, bekymre deg mindre, og dermed også få et sunnere og friskere liv. Når både du og huset puster lettere, vil lysten og evnen til å holde det rent og ryddig bli sterkere. Og her er en liten fengshuihemmelighet til slutt: «rent og ryddig» er også en «pengemagnet». Så start ryddingen og kjøp deg større lommebok!

Reni2015Gjesteskribent: Reni Aleksandra Hagen er utdannet innen klassisk feng shui (CHUE FENG SHUI), og tilbyr konsultasjoner for private og for bedrifter, personlig fengshuianalyser (kinesisk horoskop), valg av gunstige dager for viktige begivenheter, spørsmål til I Ching. Hun leder FENGSHUISKOLEN i Norge, der det undervises i klassisk feng shui.
www.greendragon.no
www.fengshuiskolen.no

 

Mai 2015
Tema for kommende artikler: husrens, yin og yang, fem elementer