Tid for dvale

Først kom et lite snøfnugg og så kom det mange til. Skjønt fnugg og fnugg fru Blomkål; Sludd(er) er vel en bedre beskrivelse. For hagen ble det «game over».

Men – ikke helt … Grønnkålgutta står stramt på geledd, som om de var gardister på vakt, dog med litt uorden i hattepryden. Og brokkoli-gjengen, de som vi først trodde var brødre, de står der som blomstrende bruder, pyntet i gult, mens de ser beundrende på de grønne troppene.

Det ble ikke noe ball på lille persille, men hun står der i sin grønne ballkjole og håper fremdeles. Timmy timian har kastet inn håndkle, men hr. Estragon holder freidig stand. Smaker godt gjør han også, når han får være med i rømmedressingen.

Tomat-tanteplantene er i villrede, for deres avkom – det ble nesten ti kilogram tomater i ymse størrelser – de har forlatt redet. Nå ligger de til rødming i en tre-etasjes kurvinnretning, og kjemper for en fremtid som noe spiselig.

Det er ikke alle som vil lykkes med det, så mye kan vi si. Men grønt er «in», og ideene er flere; chutney er visst en selvfølge, og stekte grønne tomater er jo en legendarisk film.  Hva med pizza med grønn tomatsaus? Grønn tomat- og grønnkålsuppe, fins det flere forslag? Internettet kan sikkert bidra ytterligere.

Men vi har jo ikke bare høstet grønnsaker, vi har også høstet en smule erfaring, og vi har fått mersmak. Det er absolutt kult å kunne gå ut i hagen for å supplere og forbedre middagsmaten. Mer sol til tomatene er et «must». Agurkene må få bedre plass før røttene råtner, squashen også. Med nye blomster utover høsten, har den indikert at den har et potensial for å bære mer enn en squash…

Purre-lurre holdt vi nesten på å glemme – de står der forkledd som vårløk, men ser ut til å ha overlevd årets første snøfall. Neste år skal de få litt mer plass mellom seg; geledd er sannsynligvis bedre enn tett klynge. Kanskje Høies «meter» bør gjelde her også?

Snøen regnet selvfølgelig bort. Ute er det vått og grått – ja, også litt grønt da, så klart. Vi sier god søvn til peoner, roser og hortensia og  går inn i vinterdvalen med et nysådd frø om drivhus – hvem skulle trodd det pre corona?

Hilsen Kristin (Moe Krohn) 

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail