Sov du lille . . .

Da min kjære far var blitt pensjonist fikk han et skilt – sannsynligvis som et lite spark av min mor – der det sto: Trenger man mer enn 8 timers søvn, så får man ta natten til hjelp!

Denne plaketten kunne med fordel vært hengt opp i yogalokalet jeg hjemsøker så ukentlig jeg kan, for her snorkes det i øst og vest både under avspenning i starten og ikke minst under avspenning på slutten av timen. Sannsynligvis har jeg sporadisk selv bidratt til dette koret. Aller mest komisk er det når yogalæreren som med myk stemme instruerer fra topp til tå hvordan vi skal spenne av, kommer til at man ”med et våkent sinn” skal fortsette avspenningen i samme sekund som naboen begynner å drive sagbruk. Da rykker det uvilkårlig til i lattermusklene og ytterligere konsentrasjon er påkrevet for å unngå et hyeneutbrudd som for alvor ødelegger roen for samtlige i rommet.

I følge forskning.no sover vi nesten en tredjedel av livet og tar søvnen som en selvfølge. Det skal vi prøve å huske på når vi ligger og spinner på madrassen – irriterende våken ­– mens det lyser 02:30 i digitalt rødt oppe på veggen. (Man har da projiserende nattbordklokke fra Clas Olsson . . . )

Og på internettet finnes det et uendelig antall råd om hvordan man kan forbedre søvnen.

På foskning.no leser vi videre at søvn er gratis og bivirkningsfri medisin som gjør oss fit for fight og holder sykdommene unna. Når vi sover, skjer det mange ting i kroppen som sørger for å holde oss sunne og friske. For å få mest mulig ut av søvnen, bør man sove på noenlunde samme tidspunkt hver natt og sove i et mørkt og kjølig rom, er den klare anbefaling i denne artikkelen som kan leses in extenxo her.

Det viser seg imidlertid hjemme hos meg at dette med samme tidspunkt, og mørkt og kjølig, ikke er helt nok. 02:30 – pling – så stirrer vi ut i mørket, tar en slurk iskaldt vann og lurer på hva vi skal finne på nå.

Et kjerringråd som av og til har vist seg nyttig er etter teknikken «Flere byer i Belgia». Begynn gjerne i Norge med byer på A. Når du er ferdig med Alta og Arendal er det vanskelig å komme på flere, så da er Arvika neste. Er du heldig så sovner du i Alabama et sted.

BBC World gjennom headsettet funker som regel ganske bra, med mindre nyhetene er veldig interessante. Litt bakgrunnstoff om India på lavt volum kan gjøre susen.

I natt på P2 kulturkanalen Nocturne dundret de på med musikk fra Turandot i massivt crescendo. Rystelsene ble så store at jeg ikke landet på madrassen igjen før ved 6-tiden. Da landet jeg til gjengjeld grundig, så da klokken ringte 45 minutter senere, var den til lite hjelp.

Mitt spørsmål etter disse fabuleringer blir dette: Kjære Klara Klok, hvorfor sover man absolutt best etter kl 06:00 på hverdager?