Rundt tall = ryddig hus

Det er minst en ubestridt fordel ved å fylle år – i hvert fall når det er rundt tall og man velger å feire i et eget hus. Hva den er? En solid grunnleggende opprydning!

For det er klart at når ens livs utkårede sliter med nattesøvnen fordi det ikke er åpenbart hvordan man skal få plass til yttertøyet til 50 glade gjester, ja da er det bare å ta tak. Sammen! For her snakker vi dugnad – dette er ingen enmanns quick fix ved bare å flytte alt yttertøy og skotøy fra entreen ut på soverommet, slik vi gjør når det er et vanlig lite juleselskap på drøyt 20 små og store familiemedlemmer. Nei, her må det sorteres, forflyttes, støvsuges og du verden – så mye vi har …

Det må ryddes på «Stews’ rom» – det er fortsatt Stew’s, selv om han har ikke sovet der på år og dag. Og det har ingen andre heller, det har ikke vær mulig. For der har alt mulig annet havnet. På gulvet, på sengen i hyllene. Alt det som egentlig hører til på fjellet eller Sørlandet, men som må hjem til vask av og til og som blir stående til neste sommer, eller neste fjelltur som det aldri blir tid til å ta så ofte som vi gjerne skulle gjort. Et lager for alt som ikke har fast plass, eller som kanskje har fast plass, men som bare mellomlagres en bitteliten stund – noen år eller så.

I farten tar vi kontoret også. Med litt arkeologiske utgravninger finner vi kanskje armen med den grønne votten som ble lagt på et lurt sted etter at en liten konglenisse mistet den i 2015. Stabler med Morgenbladet, D2 og andre tidsskrifter som vi skulle lese nøyere – ah det smerter – men OK; det blir papirinnsamling (hm . . . ikke alle matoppskriftene i D2, da).
Noen årganger med Pondus blir bevart, dog under sterke protester fra målgruppens hovedrepresentant: «Det blir så mye papir» – ja, men det kan få samleverdi, hevder hun som snart fyller år, og tikker inn en foreløpig seier der. Kassen med tegneserier settes i kjelleren, det er jo kultur. Støvsuging og vasking, – det blir så bra!

Hvor skal alle sitte? Hagemøbler inn, en liten snekkersmartløsning for å få lik bordhøyde på et ekstra langbord. Han er kreativ, snekkeren. Har vi nok stoler?  Jada. Men hvor skal alle oppholde seg før de er vel plassert på en stol? Det viser seg å gå helt utmerket. Vi bare rydder alle kassene med barneleker ned i kjelleren. får bøker inn i hyller og vasker gulvet på «bibilioteket». Et utmerket lokale for servering av aperitif.

All maten, hvor skal den stå? På kjøkkenet så klart. Vi må bare sørge for «clean desk» på kjøkkenbenken. Jammen bra vi har ryddet plass på Stew’s rom, kontoret og at soverommet ikke er fullt av yttertøy!

Så kommer noen flere ubestridte fordeler: Fest! Fakler ute, flotte gjester, stilige bord, morsomme taler. Polonaise gjennom hele huset, dans, dans dans … med diskokule glitrende i hjørnet.

En jubilant full av festendorfiner kan konstatere at alle fordeler knuser ulempen det er ved å fylle rundt år – «alle» (vel, de over 60) sier jo at alder bare et tall (hi hi . . . )

Huset ristes sakte, men sikkert på plass: kokebøker etc. tilbake på kjøkkenbenken. Yttertøy (ikke alt da) tilbake i entreen, og hybelkaninene formerer seg i kjent stil. Det blir fort litt rotete igjen, men det er liksom på et helt annet og mye mer ryddig nivå!

Kanskje kjenner du deg igjen?

PS! Forresten: Den lille armen med den grønne votten er fortsatt på avveie.

Hilsen Kristin, 60 (Moe Krohn)

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene