Høstens farger

Det er med klorofyll som det er med korona: Begge er for nedadgående. Hvor fint er ikke det!

 

Oktobersol som skinner på gylne trær pyntet i rødt, gult og falmende grønt. Vind fra en eller flere kanter som biter litt rundt ørene og minner om at vi faktisk kunne tatt en lue på. Et mildt savn av de turkise Birkenstock´ene som har vært våre følgesvenner siden mai, men som nå gjør seg best til innebruk.

La gå at vi snufser og hoster litt. Vi har to sprøyter og minst en negativ test i vaksinesertifikatet på helsenorge.no. Vi har hatt høstferie ved Middelhavet, og gleden over å ha vært på reisefot igjen ligger i oss som en energiboost. Nå er vi rett og slett klar for «den kalde fine tida» som Jokke & Valentinerne synger om.

En blygrå dag kan også være «helt allreit». Da gjelder det å krype opp i sofahjørnet med et lunt pledd, og det er aldeles ikke feil med et glass burgunder. En liten titt på yr.no, og vi ser at en dypblå kveld kanskje snart er i vente. I nord danser Aurora Borealis over himmel-velvingen.

Men når alt dette er sagt: Det er ikke orange, rødt, brunt og fallende blader som er oktobers viktigste! Oktober er måneden da vi kraftsamler mot kreft og fargelegger måneden rosa! Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner i dag. I fjor fikk 3455 mennesker brystkreft i Norge, 3424 kvinner og 31 menn. På kreftforeningen.no leser vi at risikoen for brystkreft øker med alder. 81 prosent av de som rammes er over 50 år. For unge kvinner er risikoen liten. I 2020 var det 187 kvinner og ingen menn under 40 år som fikk brystkreft.

I skrivende stund er det kun timer til startskuddet går for Rosa sløyfe-løpet i Oslo. Rosa sløyfe-løpet er satt i gang for å øke oppmerksomheten rundt brystkreftsaken. Om du ikke rekker å hive deg rundt for å delta fysisk i dag, så kan du gå inn på Rosasløyfe-løpet  og delta i et virtuelt løp i løpet av helgen. Prisen for deltakelse er 300 kroner for en virtuell billett og 400 kroner for et fysisk arrangement. Halvparten av beløpet går uavkortet til Rosa sløyfe-aksjonen. Man kan også støtte brystkreftsaken ved å handle på Kreftforeningens nettbutikk. Eller kjøpe blomster på MesterGrønn!

Denne helgen går damene.no for ull innerst og ytterst; gjerne sort, blått, grått og/eller kamelfarget . . . Gjerne et dyremønstret sjal og knall orange høststøvler. Vi setter på en rosa sløyfe og går vinteren lyst i møte!

Hilsen Kristin

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene