Godt Nytt År

Tre dager inn i det nye året startet jeg dagen med å koste bort snøen som falt i fjor. Bilen var nedsnødd. Jeg kjente meg litt nedsnødd selv . . .

 

Man tror kanskje at man starter et nytt år med blanke ark, men slik er det jo ikke. I hvert fall ikke hva praktiske ting angår. Vaskekurven renner over, juletreet drysser (selv om det er fra Hallingdal) og papirinnsamlingen gikk oss hus forbi i romjulen, helt uten at renovasjonsetaten er invitert med til brikkespillet gnav.

Vi driver vareopptelling. I butikker – januarsalget må til for å gjøre plass til årets kolleksjoner. I medier; NRK og lignende medier oppsummerer fjoråret flere ganger daglig – på repeat. Rekordnoteringen for kulturkanalen P2 kan ha vært 4×5 timer for å hedre Bob Dylan . . .

Mange driver kanskje vareopptelling på egne liv også. Hvor klokt dette er, kan man jo diskutere. Noen mener at nyttårsforsetter har gått av moten. Paal Leveraas – sjefreflektør og -redaktør i det samfunns- og ledelsesengasjerte nettstedet tilt.work fremmer dette i dagens ukeblogg.

Her lanserer han 12-ukers-året, med en uke avlogging mellom hver periode. Han setter seg tre hovedmål, – et mål i hvert av tre deler av livet med merkelappene «Jeg», «Vi» og «Det»:

  • «Jeg» handler om å hva jeg ønsker for egen kropp, sjel og sinn.
  • «Vi» handler om ha jeg ønsker for mine nære relasjoner.
  • «Det» handler om hva jeg ønsker å oppnå i profesjonell sammenheng; strukturer, leveranser, kunder, partnere.

Selv kjenner jeg at dette gjør meg litt andpusten. Medarbeidersamtale med seg selv hvert kvartal, liksom . . .  Jeg tror jeg trenger å ha disse tre merkelappene i mente hver dag. Da blir det mindre slitsomt.  «Jeg», dvs. fysisk og psykisk form innebærer aktivitet, smil og latter, helst hver dag. «Vi» handler om å si god morgen til alle man bor i hus med, dele dagens efaringer, si unnskyld hvis man har vært ugrei og gi uttrykk for varme og kjærlighet, helst hver dag. «Det» er å bidra til positiv energi og pågangsmot på arbeidsplassen sin hver dag.

En uke avkoblet dann og vann ­– det er nok lurt. Det er bare å glemme hvor man la fra seg laderen til mac’en i en hektisk førjulsopprydding, så blir det ikke noe skriving av blogger, betaling av regninger eller sletting av unødige eposter. Men herved er det gjort! Godt nytt år!

Hilsen Kristin

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene