Et lite stykke Nord-Norge: Plan B

Vi skulle til Laukøya. Til Hellnes. Nesten ytterst i havgapet i Skjervøy kommune. Langt nord. Men slik skulle det ikke gå.

 

Det er viktig å sørge for en Plan B! Dagen før vi skulle fly til Tromsø for å starte vårt lille eventyr gikk et snøras og blokkerte den eneste veien som går til Hellnes. På vegvesen.no ble det meldt om ny oppdatering neste dag.

Vi booket hotell i Tromsø for tre netter for sikkerhets skyld. Det var jo bare å sjekke ut når/hvis veien ble åpnet. Det skulle vise seg å bli «hvis» . . .

«Vi» var en kohort: Tre tilårskomne snorkefrøkner på et lite rom og tre rotete tenåringsgutter på en minidannelsesreise på et annet. På flyplassen ble vi møtt av en «coronadviser» som anbefalte oss å ta test etter fem dager. Men da skulle vi jo hjem igjen – dessuten skulle vi ikke bli værende i Tromsø – trodde vi.

Det er ikke så vanskelig å finne på ting å gjøre i Nordens Paris. Denne lørdagen var til og med kjøpesenteret åpent! Og Polaria, et flott opplevelsessenter/akvarium for å lære om det polare miljøet og dets utfordringer. Ganske kult å gå under maven på svømmende seler …

Det var dessuten herlig å kunne se ansiktene til folk som var ute i byen, å kunne kose seg på restaurant med den «buzz» som følger med sosialt uteliv og bli minnet om den tiden da det var spiseplikt på alle utesteder. For det har regjeringen bestemt at skal gjelde nå.

Veien til Hellnes forble stengt. Vent på ny oppdatering mandag. I den fantastiske Ishavskatedralen kan bare ti personer komme på gudtjeneste, så der kikket vi inn av vinduet på et lite dåpsfølge som hadde hele katedralen for seg selv. Men Bybowlinghallen var åpen. Det er rare tider … Men miraklenes tid er ikke helt forbi. Det ble tresifret poengsum etter to strikes etter hverandre, noe som dog var unntaket heller enn regelen.

Nordlys sto høyt på ønskelisten for vår lille kohort. Visit Tromsø hjalp oss videre i vår Plan B, og jammen leverte Tromsø Villmarkssenter varene! På Kvaløya har de en «Aurora camp» med 300 polarhunder og svært kompetent stab, både når det gjelder hunder og nordlys. Gutta badet i hunder, og damene danset i nordlys . . .

Det ble ikke rydding av ras før tirsdag. Så da ble det fisketur i stedet, men nå var det slutt på all flaks. Fem fiskere i tre timer, og resultatet: Nord-Norges minste torsk traff en krok, men ble behørig sluppet ut igjen. Heldigvis hadde skipper Cato en plan B, så det ble mølje til lunch, dog ikke selvfisket.

Og med flybillett hjem onsdag, så rakk vi ikke Hellnes denne gangen. Livet går ikke alltid som planlagt. Naturkreftene bestemmer – derom er det ingen tvil.

Og at gutter på 14 liker pannekaker. Det kan kokken på Thon Hotel bekrefte. Var rekorden ti pannekaker til frokost?

PS! Dette skulle bitt et reklameinnlegg for Hellnes Lodge som er «in the making». Men så ble det reklame for Tromsø i stedet. Selvopplevd og sponset av Jorunn!

Hilsen Kristin

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene