En beksvart uke

Nå er vi i en svart uke – beksvart faktisk! Titt ut av vinduet før klokken slår ni og etter 16, så skjønner man det. Svart våt asfalt, blygråsort himmel og en uavbrutt annonseflom fra handelsstanden både på nett og papir. NB! Fare for reklame

Alle tilbudene – og det er mange – slåss om oppmerksomheten; i E-post-kassen som renner over, i SoMe og andre digitale flater vi måtte browse innom i løpet av en dag, samtidig som julekatalogene for lengst har kommet i postkassen, i hvert fall for å oss som fortsatt har papiravis.

Det er selvfølgelig hyggelig hvis man kan spare noen kroner på å handle ting man trenger. Og nå kunne jeg fortsette med å skrive om hvor ille det er med slike massive salgsfremstøt! Hele konseptet – importert helt og holdent fra USA – for å fremme konsum, fortoner seg ikke spesielt miljøvennlig,  og mange skjelver i buksene på vegne av små butikker som kanskje går dukken. Men det skal jeg ikke. Jeg har ikke fly- eller kjøttskam og kildesorterer etter beste evne.

Dessuten; Voldsomme salg har en tendens til å prelle av på meg. Jeg blir over hode ikke handlingslammet når varer er på full pris. Det er gjerne nettopp da jeg slår til. Slik som senest igår, midtveis i the Black Week; nye vintersko i leopardmønster ble det, gitt. Til full pris.Jeg spurte ikke om rabatt en gang.  Midt i tidenes salgsperiode. Kule, varme sko som også begeistrer min lille sønnesønn som digger tigre, løver og andre store kattedyr.

Historisk sett ble Black Friday funnet opp i USA. Helt siden 1952 har denne fredagen vært begynnelsen på amerikanernes julehandel. En mulig forklaring på begrepet er at handelsstanden nettopp på denne travle dagen etter Thanksgiving (som alltid er siste torsdag i november) snudde sin profitt fra røde til sorte tall. Og det trengs, selv om man er liten selvstendig butikk i by eller på nett, eller stor og kommers …

Rødt eller sort; jeg tror alle mest på et fargerikt fellesskap. Dessuten jobber jeg litt med en nettbutikk full av ullbekledning i flotte farger og mønstre, mest til små og noe til store. Og ullentusiastene i colorwool.no satser offensivt med sin Colorfull Week denne uken.(klikk, lik og del . . . )
Mange gode tilbud på kvalitetsull som er produsert på beste miljømessige måte både for sauer og tekstilarbeidere.  Det er viktig; jeg har nettopp lært at mulesingfri ull betyr at sauene er klippet på sauevennlig måte.

Og tiden for ull, ja, den er her.

Når amerikanerne forbereder sin Thanksgiving-kalkun og presidenten har gitt amnesti til en av dem, da skal det sludde og snø her på østlandet. Og på selveste Black Friday sier yr.no at det skal bli 2 minusgrader og strålende sol. Da gjelder det å ha ull innerst, nederst og på toppen ­– gjerne i muntre farger, så man kan ta seg en lang tur i frisk luft uten å fryse!