Debutantens kjøkkenhage

Stakkars hr. Estragon! Så mange uker i ensomhet i kulde og vind. Og i himmelspretthelgen kom til og med en haglskur. Den gjorde nesten kål på ham.

Men endelig har det begynt å ligne på sommer. I følge avisene kommer det knallvarme dager hvert øyeblikk ca hver dag, så sommerdynen er funnet frem. Etter noen døgn med ullpysj er det bare av og til det trengs et ekstra pledd for ikke å unngå nattefrost innendørs.

Dagens store nyhet er at brødrene Brokkoli har flyttet ut i hagen. På friland, som det heter på gartnerspråket. Det er høyst usikkert om disse pinglene av noen planter kan bli den superhelten Kiwi.no hevder at brokkoli er…

Grandonkel Grønnkål-gjengen står for tur ut, men ser ut som de har nådd langt fremskreden alderdom før tiden, jfr. 7. far i huset som får plass i hornet. Godt at man har «Miraklenes tid er ikke forbi» som motto.

Tomat-tantene er høye og kraftige, men det hersker en smule usikkerhet om de vil tåle frisk bris à la det værgudene varter opp med nå til dags.

Søstrene Squash? Hangin’ in there, som det heter på nynorsk. De blomstret flott og optimistisk med gule store klokker, men nå har ballkjolene fått et litt blekere skjær. Og noen og enhver ble blek om nebbet da man leste seg opp på hvor stor plass en squashplante faktisk trenger; en hel kvadratmeter x 6 – you do the math!

Tynne lille Timian er nettopp priklet, og håpet er lysegrønt for dem. Kraftigere grønn preger Phamilien Persille og er den kjøkkenhagedebutanten har mest tro på for øyeblikket.

Er det anoreksi, fru Blom-karse?  Det er i hvert fall ikke mye som minner om livskraft og energi der hun åler seg nyplantet og slapt.

Mer gledelig er det at Baby Basilikum muligens unngår krybbedøden. Større potter og tilvenning til frisk luft kan forhåpentligvis gjøre susen.

Som man skjønner; det er mulig at drømmen om selvdyrkede grønnsaker innhentes av livets realiteter før vi vet ordet av det. Det er mange hummerfarer der ute; brunsnegler, kålfluer og annet fanteri. Det er lov å håpe at disse skadeelementene velger seg andre og mer lukrative jaktmarker enn her. Men alle humlene – de er høyaktede gjester! Litt pollen her og litt pollen der, det kan bli grønnsaker av slikt . . .

Men milde mai, så flott det er ute nå!  Linerlene tripper på moseplenen.  Vi snuser inn duften av syrinene som står lilla i flor, lukker øynene og drømmer litt til. Kanskje Anton Agurk og Per Purre redder pokalen?

 

Hilsen Kristin (Moe Krohn) 

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene

 

 

 

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail