Drøm og virkelighet

Solvarme sommerdager har kommet og gått; slik som sand renner gjennom salte fingre. Så mye hadde jeg, så mye ga jeg bort, så mye fikk jeg igjen . . .

Fløyelsmyke feriedager blir fine minner. ”Falmol – jeg tlåkket på en lyllik” – hvilken lykke det er å rusle med en liten barnehånd i sin på vei for å mate på sauene. En flat hvit ryllik ligger igjen på stien.

Speilegg og bacon, speilblank sjø, solkrem med kokos og utallige yatzyrunder der målet er å komme på toppen av sommerens rankingliste, og i hvert fall over 500 poeng!

Morgenbad, formiddagsbad, bad før middag, ettermiddagsbad, et og annet kveldsbad … Det er en luksus å kunne hoppe i et praktisk talt manetfritt hav når det er tropetemperaturer som gjelder. Noen slanger er det selvfølgelig i paradis – i år er det stålorm – ikke hogg – som gjelder, og en del hissige veps som vi forsøker å fange i eplejuicefeller. En drømmesommer!

Og dagene bare seiler av gårde. Men med august kommer tordenskyer og styrtregn. Fortsatt er det sommervarmt, men vi ser på hverandre og nikker; dette er mer typisk norsk.

Både kalender og værskifte minner oss på at det er på tide å vende tilbake til ”virkeligheten”. Det viser seg å være en ganske søvndyssende virkelighet som består av bl.a. kontorarbeid; bunker på skrivebordet vi bare forlot, tankebryderi om når neste momsregnskap må være klart, massive hauger med klesvask og en hage som roper høyt på TLC.

Alle aviser på nett og papir minner oss om hvor lett det egentlig er å bli kvitt det livsfarlige magefettet, om verden rundt oss og hvor dårlig samvittighet vi burde ha nå, når sommeren har vært så eksepsjonelt bra; hetebølger og global oppvarming, miljø, Per Sandberg og fyll og fanteri på Ios og Kos – øyer som åpenbart egner seg bedre i kryssord enn som russedestinasjon . . .

Om vi ikke har levet virkelig? Det er jo nettopp det vi har! Vi har levet det virkelig gode liv! Vi har kildesortert, laget mat fra bunnen, kjørt minimalt med bil, bare litt med båt, men gjerne noe med kajakk. Lystsnekring for de som liker sånt. Stråhatter, shorts og flagrende tunikaer, solbriller og aperol spritz . . .

Som den lille musen Fredrik i Leo Lionnis nydelig barnebok – anbefales både barne og voksne – har vi samlet solstråler, farger og ord til kalde, mørke og lange vinterdager.

La sommeren gjerne vare lenger – vi samler gjerne mye mer – vi vet vi kommer til å trenge det!

Hilsen Kristin (Moe Krohn)

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene