De grå hjelmene

Vi har gravet i arkivet og funnet at noe ikke går ut på dato: Begrepsforrådet mitt når det gjelder aldringsporsessen har fått en ny blomst av et uttrykk!

 

 Det er vel nesten ti år siden denne bloggen ble begått, men innholdet står seg fremdeles. Vi var nemlig på Det norske Teateret forleden, og der var det en overvekt av kvinnelige gråhårede blant publikum.

”Nordmenn si interesse for kultur er aukande. Undersøkingar viser at kvinner er meir interesserte i kulturtilbod enn menn, spesielt når det gjeld ballett, opera og teater. Menn har størst interesse for idrettsarrangement. Dei fleste kulturtilbod blir nytta langt oftare av folk med høgare utdanning.” Konklusjonene fra SSB http://www.ssb.no/media/overrasker ikke! Men det kanskje ikke alle vet er at vi kvinner etter hvert som vi modnes vil tilhøre gruppen ”de grå hjelme”. Dette uttrykket lærte jeg nylig under et besøk i København. Jenter, vi kan bare se lyst på fremtiden!

Å være blant de grå hjelmene er en hedersbetegnelse som man ikke får uten å gjøre seg fortjent til den! Det fordrer lang erfaring i å ”vitja kulturtilbod”, og er nærmest en garanti for at man eldes med stil. Der skal vi sitte i salen med kneisende nakker, briller og hodene kledelig frisert i grått!

Jeg hadde den store glede av å dele en flaske champagne med en nybakt 30-åring på ”Dagligstuen” her for leden. Det ble min bursdagppresent til K, og til alt hell sammenfalt tidsrommet vi var der med aperitifen til premieren på  ”Svik”, mao. var Aqua- lene og andre kjendiser sprudlende til stede. Det var også rett før teatertid, og jeg ble inspirert til å fortelle K om ”de grå hjelme”. Hun er nå en erklært ”wannabe” og bedyrer at hun kommer til å kvalifisere for hun har sett ”Brødrene Karamasov”. Dessuten fikk hun operabilletter i bursdagsgave.

Jeg erklærer meg også som wannabe, og noterer at jeg med 20 års forsprang kan bidra med mange råd om do´s and dont´s.

Man tar i hvertfall ikke med seg Se og Hør i ”Dagligstuen” for å spotte kjendiser!

Med utsikt til å bli en skinnende ”grå hjelm” ser jeg fremtiden lyst i møte, vi snakker mer kultur og billigere frisørutlegg!

PS! Mitt barnebarn spør stadig om hvorfor jeg jukser. Han gjennomskuer at jeg egentig har en grå hjelm . . .

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, ullentusiast, kjøkenhagedebutant, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene