Damene.no flanerer

Vi er i Roma – urbs aeterna – den evige stad; kalenderens arnested, monumentenes høyborg. Under armen har vi Jan E. Hansens ”Roma”, der vi flanerer på romersk vis.

 

Solstråler prikker vår hud og gir oss en fornemmelse av vår – vel vitende om at snø har falt på all is og snø som allerede har falt hjemme i vårt eget vinterland. Vi savner det ikke akkurat nå.

Fontana di Trevi synger lavt om Anita Ekbergs Dolce Vita. Vi finner veien videre til Pantheon, der ”alt er i matematisk balanse” i følge Hansen; ”Forholdet mellom keiser og folk tilsvarer forholdet mellom gud og mennesker, mellom himmel og jord. Hadrian sitter på balansepunktet.”

Også vi kjenner en fornemmelse av universet der vi lar oss dypt fascinere av den ingeniørkunst og arkitektkompetanse som har fått spillerom i Roma og som har gjort Roma til nettopp en evig stad. Rikt på historie, kultur og kunst.

Vi tenker på Sigrid Undset og tenner et lys for Caterina av Siena hvis legeme – eller deler av det – ligger i vakre Santa Maria Sopra Minerva. (Hodet og en finger befinner seg i Siena).

Vi bestiller cappuccino på norsk av brødrene til Jan E. Hansen på Tempio Bar før vi legger kursen mot Piazza Navona.

Hvor spennende blir ikke historien nå vi flanerer i dens midte og beundrer Berninis mange skulpturer. Hvem skulle trodd at det var sønnen Bernini og ikke pappa Bernini som ble mest berømt? Vi sender nok en tanke hjem til får egen steinhugger, salig Vigeland, og gleder oss over at store norske kunstnere som Bjørnson, Ibsen og Undset alle har gått den spanske trapp og satt sine spor her i Roma.

I går gikk vi 17491 skritt. I dag er en ny dag. Solen skinner, og Roma ligger klar for våre føtter.

Hilsen Kristin (Moe Krohn)

Frilanser, siv.ing, reisende skribent, fotograf, golfer, skientusiast på kryss og tvers over Grønland, Antarktis, Anapurna rundt, Kilimanjaro og Glåmene