Velkommen høst

Høstjevndøgn. Avlinger er i hus, druene er også høstet inn. Hva med å feire dagen med et glass vin og si Takk for hjelpen?

Høsten har meldt sin ankomst en stund,  gjerne i form av i styrtregn siden i midten av september. I dag – 23 september kl  10.22 gikk vi fra sommer til høst.  Fra nå av blir natten lenger enn dagen her på våre breddegrader.

Høstjevndøgn er døgnet da solen befinner seg i skjæringspunktet mellom solbanen (ekliptikken) og himmelens ekvator, og dag og natt er like lange.

I følge gresk mytologi, vender gudinnen Persefone tilbake til underverdenen og sin herre og mester, Hades, på denne tiden. Demeter, jordens gudinne, sørger så dypt over tapet av datteren, at alt som er over bakken begynner å dø.

På trollord.webs.com leser vi at høstjevndøgn er heksenes høsttakkefest. Dette er den andre av innhøstningsfestivalene, og den feires ved å sende takk for avlingene, nå først og fremst frukt og grønnsaker. Vi spiser den gode maten vi har dyrket og forbereder oss på den mørke tiden; høsten og vinteren.

Beveger vi oss lenger inn i hekseverdenen – nærmeste bestemt Nettstedet ”The witches libary” lærer vi nye ting:

Mabon er fullførelsen av høstingen som begynte ved Lughnasadh. Nok en gang er dager og netter like lange, behersket mens Guden forbereder seg på å forlate sin fysiske kropp og begynne sitt store eventyr inn i det ukjente mot fornyelse og gjenfødelse av Gudinnen.

Naturen trekker seg tilbake, tar tilbake sin rikdom, og gjør seg klar for Vinteren og hvilen. Gudinnen nikker i Solen som stadig blir svakere, selv om ilden brenner inni Henne. Hun føler Gudens tilstedeværelse selv når han forfaller.

Mabon er tenkt på som en tid for mysteriene. Det er en tid for å ære de aldrende gudebildene, og Verdensånden. Dette er en tid for balanse, og for å slappe av og nyte fruktene fra våre egne høstinger, enten det er fra hagene våre, eller fra jobb, skole, familie eller bare å ha taklet hverdagslivets press og pinsler.

Magi som er godt egnet for Mabon er magi for beskyttelse, hell og sikkerhet.

Dette er også et fint tidspunkt å takke for hjelpen. Kall til deg elementene og takk dem for deres hjelp med (Nord – jord) hjemmet og finansene, (Øst – luft) skolen og kunnskap, (Sør – ild) karriere og prestasjoner, (Vest – vann) emosjonell balanse og fruktbare forhold.

I følge nettstedet Aperitif er druehøsten i Frankrike i år rekordtidlig. Damene.no forslår å feire dagen med et glass vin. Kanskje det er betimelig med et ”Takk for hjelpen”?