Ta grep om stresset!

Ukens gjest, Marit Figenschou: Kjenner du på plikt og stort forventningspress? Er det slik at kravene overstiger det du evner å gjennomføre? Det er krevende, du blir sliten, utbrent og noen blir syke av det.

I høy hastighet går det meste på autopilot – vi bare gjør ting uten å tenke over hva vi gjør og hvorfor vi gjør det.  Vi tilpasser oss omgivelsene, kjøremønstre og andres forventninger. Og sånn går no’ dagan!

Vi kan lett få en oppfatning av at alt stress er farlig. Stress er også positivt. Det får oss til å reagere, får oss i gang om morgenen, eller får oss bort fra farlige situasjoner. Det trenger vi!

Noen ganger kan vi få inntrykk av at det å endre på adferd og vaner er så lett. Det er liksom bare å gjøre det. «Du må ta vare på deg selv», «Dette får du til» eller «det er bare å si NEI!» Min erfaring er at dette ikke er så lett. Kanskje får vi det til en stund, det blir bedre og det er rolig. Men så øker tempoet, vi faller tilbake i gamle spor og det meste er som før. Jeg tenker at dersom det hadde vært så lett, så hadde vi ikke vært stressa.

Mange ønsker seg fri fra dårlig samvittighet, krav og forventinger, men hvorfor er det så vanskelig? Det er fordi stress er bundet til følelser. Under stresset ligger det noen spor som vi har fulgt lenge, kanskje hele livet. Vi har gått stier som senere er blitt bredere, til en vei eller kanskje en motorvei. Vi gjentar handlinger fordi vi ser at det funker, vi får anerkjennelse, og folk liker det vi gjør. Men til slutt er det for mye trafikk på veien vi går, det blir kaos og kanskje helt trafikk-kork.

Ingen er født stressa. Derimot er vi født sårbare og formbare – så noe har skjedd underveis. Vi er alle forskjellige, derfor tror jeg ikke på universelle løsninger. Vi har løsningene selv, vi må bare finne dem.

Temaet stress har opptatt meg i lang tid. Jeg har undret meg mye på hvorfor ble jeg stressa, utbrent og syk. Men like opptatt har jeg vært av hvordan få trygg grunn under føttene. Det formidler jeg blant annet i nettkurset «OMSTART – ta grep om stresset». Jeg deler mine dyrekjøpte erfaringer. Men også erfaringer fra utallige foredrag og møter med mennesker som deg og meg –  som kaver i hverdagen. Les mer her: https://heltsykt.no/kurs/

Marit Figenschou (1954) er født og oppvokst i Lyngen i Troms. Hun er utdannet statsviter, og har hatt en rekke lederstillinger i det private næringsliv. I 2013 måtte Marit trekke seg tilbake fra arbeidslivet som følge av et langt sykdomsforløp. Hun er diagnostisert med leddgikt, osteoporose, artrose og Sjøgren syndrom, og i 1998 fikk hun en kreftdiagnose. Denne livsendringen førte til at hun begynte å jobbe med psykisk helse. Marit debuterte som forfatter med boka «Til Sydpolen. Ingen bragd» i 2011. I 2018 kom boken «Omstart». Begge bøkene er utgitt på Heltsykt Forlag.