Sykkel før og nå

I år er det 200 år siden den første sykkelen trillet. Det var en løpesykkel. Nå er det el-sykkelen som gjelder. Det som er sikkert: MDG vil at alle skal sykle – hele tiden – hele året!

 

Damene.no anbefaler artikkelen ”Sykkelens historie: Elsket og hatet i 200 år” på forskning.no: En sommerdag i 1817 la ingeniør og oppfinner Karl Drais bak seg 14 kilometer på litt under en time på sin nykonstruerte løpemaskin.

Lufteturen på brosteinene utenfor Mannheim blir feiret som den første sykkelen. Framdriften fikk Drais ved hjelp av bena som løp på hver side av tohjulingen, omtrent som løpesyklene som er blitt vanlige for små barn i dag.

– Løpemaskinen ble ingen kjempesuksess, selv om den i en periode fikk gjennomslag i Storbritannia, sier historiker Magne Brekke Rabben til forskning.no.

Rabben er stipendiat ved NTNU. Ved siden av doktorgraden har han gravd seg ned i arkivene for å se hva de forteller om sykkelens liv i Norge. Til høsten gir han ut boka Sykkelens historie i Norge. Unn deg en forhåndstitt inn i sykkelens utvikling på forskning.no.

Internettet har mer å by på når det gjelder sykkelhistorie. NRKs skole-TV for eksempel

Det er bra vi damene ikke må på velte-Petter!