Feng Shui – Hvem eier tingene dine?

Det er en klar filosofi innen Feng Shui. Eier du mer enn 10 ting, så eier tingene deg! Eier du mer enn 10 ting? Gjestekribent Grethe Berge Sæthre gir råd.

 

Som de moderne mennesker vi er, så behøver vi ikke en gang begynne å telle. Vi vet svaret.

Rot og rydding er like aktuelt nå som for over 30 år siden! Noen ganger har jeg tenkt at nå har hele Norge ryddet. Men nei, jeg holder fortsatt kurs om rot som jeg gjorde for flere tiår siden.
Jeg fikk nylig en email fra Posten om tips for å rydde. Rydding har blitt allemannseie.

Hva er rot? Definisjonen av rot er noe du holder på som ikke gir verdi til ditt liv. Ting som opptar plass i dine omgivelser. Alle vet hva rot er.

Dine omgivelser snakker til deg og ting har energi. Er det mer plass til tingene dine enn til deg?
Det er forskjell på rot. Det kan være midlertidig rot, kanskje fordi du holder på å flytte eller gjøre om.
Det kan være permanent rot. Ting og tang som har vært der i lange tider.

Det store spørsmålet er; Er det ditt rot eller andres rot? Er det ditt rot er du heldig. Da har du full kontroll og herredømme over rotet.  Du kan gjøre hva du vil med det.

Her er den enkle filosofien til Feng Shui om ting vi omgir oss med:
1. Elsk det
2. Bruk det
3. Kast det

1. Elsk det: Ting du er glad i og som har gode minner. Du trenger det ikke så veldig ofte, men det har stor verdi for deg. Har du 55 par sko og elsker alle? Få hjelp av en ekspert eller venn til å se ting i nytt perspektiv.

2. Bruk det: Ting som du bruker. Her kan det være utfordringer. Garderoben for oss kvinner. Verktøysamlingen for menn. Klær som du bruker sjelden, eller de har blitt for små. Har du ikke brukt klærne de siste to årene, så kan de resirkuleres. Verktøysamlingen for menn. Utdatert verktøy, som ikke er operativt eller driller som mangler batteri, og utviklingen har gått så fort at reservedeler ikke kan skaffes.

3. Kast det: Dette kan være brutalt og vanskelig for mange. Det kan være andre som har behov for de ting du kvitter deg med. Du gjør en god gjerning. Så resirkulering kan føles bedre.
Det er veldig enkelt. Det er gjennomføringen som skaper utfordringer.

Enkle grep for gjennomføring;

A. Quick fix rydding
Begynn i det små. Toppen av kommoden i entre. En liten skuff som du bruker daglig.  Kjøkkenbordet.
En liten ryddig skuff er ikke mye om du har et helt hjem, loft, bod og garasje som trenger rydding. Skuffen gir kanskje illusjonen av kontroll. Men det gir en god tilfredsstillelse. Du er i gang, det er en ny begynnelse.

B. Rydd etter humør
Kalibrer humøret ditt. Rydd når du er passe uthvilt. Gjerne litt små irritert og sint på rotet. Da får du ting unna og du fanges ikke så lett i den sentimentale energien. Unngå rydding når du er sliten, sulten og lei deg!

C. Drama rydding
Få tak i en pappeske. Tøm innholdet i skuffen i pappesken. Unngå å se på tingene. Her er det snakk om kort prosess. Plasser den ute av synet i kjeller, loft eller bod. Den må være tilgjengelig. Det gir deg følelsen av kontroll og trygghet. Kanskje er det ingenting der du egentlig trenger. Har du ikke savnet innholdet i løpet av tre måneder eller ett år, så kast hele esken.

Vi mennesker søker kontroll. Ryddige omgivelser gir klarhet og ro. Underbevisstheten din vet om rotet i lukkede skuffer og skap. Når det er ryddig så trives vi bedre og vi har mer energi og livskraft. Du rydder mer plass fysisk og følelsesmessig. Livet blir enklere!

Grethe Berg Sæthre driver nettsiden fengshuinorge.no. Hun er en profesjonell feng shui formidler og har stor evne til å omsette kunnskap til praktisk funksjon.