Jeanne d’Arc i Gamle Aker Kirke

I november lar vi suppe være suppe og konsentrerer oss om kultur. Først ut er Juni Dahr som har forestilling om Jeanne d’Arc i nydelig Gamle Aker Kirke 13. – 14. november.

Visjoner Teaters forestilling «Jeanne d ´Arc – Visjon gjennom eld« med Juni Dahr (bildet) bygger på originale tekster og på Jeannes egne ord fra rettsdokumentene. Hun ble anklaget for å være heks og kjetter og ble brent på bålet i 1431, 19 år gammel. Historien om Jeanne d`Arc er en utfordring til oss alle. Dette er et drama om en ung kvinne som ofrer alt for å befri sitt land fra krig.

På Wikipedia finner vi mye om Jeanne d’Arc: ”Jeanne d’Arc (født 6. januar 1412, død 30. mai 1431), også kjent som Jomfruen av Orléans er en nasjonal heltinne i Frankrike og en helgen i den katolske kirke. Under hundreårskrigen ledet hun Frankrike i kamp mot England frem til hun til slutt ble tatt til fange og henrettet.

Jeanne Darc (skrivemåten «d’Arc» er en senere variant) ble født inn i en bondefamilie i Domremy i Lorraine under hundreårskrigen mellom Frankrike og England. De nordlige delene av Frankrike var okkupert av engelskmennene, som var alliert med burgunderne. Frankrike hadde ikke hatt en kronet konge siden Karl VI døde i 1422. Selv om Karl VI hadde etterlatt seg en arving, dauphinen Karl, var Frankrikes krone blitt gitt til spedbarnet kong Henrik VI av England isteden. Dette var et resultat av Troyes-traktaten, undertegnet av Karl VI og Englands Henrik V i 1420, i et forsøk på å få en slutt på hundreårskrigen og en gjentagelse av de store tapene av liv som var resultatet av slaget ved Agincourt.

Jeanne hevdet at hun hørte stemmene til helgenene Sankt Mikael, Sankt Katharina og Sankt Margarethe, som fortalte henne at hun skulle frigjøre Frankrike og sette dauphinen på tronen. 16 år gammel reiste hun til en nærliggende by og spurte om å få slutte seg til dauphinens styrker. Hun ble nektet, men kom tilbake et år senere og fikk lov til å treffe dauphinen Karl ved Chinon. I mannsklær – som hun gikk med fra da av og resten av sitt liv – reiste hun til Chinon. Hun var i stand til å plukke ut Karl, som hadde gjemt seg blant det øvrige hoffet, og fortalte ham om sitt oppdrag. Karl lot henne først avhøre av kirkens autoriteter før han gikk med på hennes plan om å frigjøre Orléans som var under beleiring av engelskmennene.

Som 19-åring ble hun brent på bålet for hekseri og for å ha brukt mannsklær. Etter initiativ fra kong Karl VII beordret pave Callistus III i 1452 en ny rettssak som førte til at dommen ble erklært ugyldig i 1456. Jeanne d’Arc ble kanonisert av paven i 1920.”

Les også om Gamle Aker Kirke i Vårt Oslo her.

Foto Gamle Aker Kirke: Kjersti Opstad