Kultur

September

Dagene fyker av gårde, september er mer enn halvgått, en cocktail av sensommervarme og høstgufs. Meteorologene ymter frempå om is og snø. Vi tar en mandagdans med Marie Takvam.

Det haster med å omfavne seg selv

”Vi kan ikke beskytte oss mot livet, men vi kan beskytte oss mot stagnasjon” Det er essensen i Marianne Magelssens nye bok ”Kjære gud, kommer du snart? Det er så rotete her.” Idag – 4. september – lanseres boken med bokbad i Eldorado Bokhandel kl 18.

Kjenner du kvernknurren?

Fredag 1. september er merkedag på primstaven. Eidismesse eller Kvernknarren var egentlig messedag for den franske helgenen Eigidius som var en av de 14 Nødhjelperne.

Hallo, opp ned

Om du så bare skal på én kunstutstilling denne høsten, så skal du gå på Museet for samtidskunst og oppleve Tori Wrånes’ ”Hot pocket”. Men det haster: 3. september er det Finissage.

Dikt og påfugl

Stein Mehren er ikke mer. Men diktene hans er her for alltid. Det er vi takknemlige for. Mange kunstnere, særlig komponister, har blitt inspirert av påfugl. Så også dikteren Stein Mehren.

Mandagsdiktet: En Sommerdrøm

Når leste du Welhaven sist? Kanskje ikke siden den tiden da VGS var gymnas og Welhaven en del av pensum? Vi gir deg litt mandagspoesi. Unn deg selv å lese hele diktet – det er langt, men vakkert…

Kvinner på sokkel: Hønse-Lovisa

I vår serie “Kvinner på sokkel” holdt vi på fullstendig å glemme Hønse-Lovisa. Hun er formet av skulptøren Nina Sundbye og står på Sagene i Oslo.

Selskap i Sigrid Undsets have

Det er ikke bare litteraturen som blomstrer på Lillehammer denne uken. Søndag inviteres det til hagefest på Sigrid Undsets hjem på Bjerkebæk med Tove Nilsen som æresgjest.

Til fots til Peer Gynt-spelet

I august kan du vandre Pilegrimsleden til Gålå før du benker deg til årets Peer-Gynt-spel. Det er Camino Walks som inviterer til dette.

Norsk Litteraturfestival

Sigrid Undset-dagene på Lillehammer arrangeres i år fra 30. mai til 4. juni. Bildet viser Bjerkebæk, hvor Undset bodde alle årene på Lillehammer. Verdt et besøk!