Vi er alle filmprodusenter

Visste du det, at du er i samme bransje som Steven Spielberg?


Hver eneste dag lager vi filmer i eget hode. Før du skal på jobb, lager du mer eller mindre bevisst en film om hvordan du kommer deg dit, hvordan trafikken eller bussturen blir, hva du skal gjøre den dagen.

Du ser for deg hvordan du tror at det blir. Det samme gjelder hvis du skal gå i gang med et nytt prosjekt, eller holde en presentasjon.

Vi lager altså massevis av små filmsnutter hver dag, hele tiden. Spørsmålet er, hva slags filmer lager vi? Er det skrekkfilmer eller er det gode filmer?

Hvilket terningkast ville du ha gitt dem?

Det fine er at i det øyeblikket vi blir bevisst på at vi kan velge kvaliteten på filmen, er vi i stand til å endre den slik at den støtter oss i stedet for å hemme oss.

Jeg coachet en toppleder en gang som hadde sceneskrekk. Da jeg spurte ham hvordan han skremte seg selv, svarte han at han pleide å si til seg selv: «Tenk om de ikke synes at det er interessant det jeg forteller. Tenk om jeg glemmer det jeg skal si. Tenk om jeg rødmer, åh nei jeg må ikke rødme». Han fôret hjernen med alt han IKKE ville ha, og fremprovoserte nettopp det han ønsket å unngå. Da ble han usikker, da glemte han det han skulle si, da rødmet han.

Hjernen tar ting bokstavelig. Det du forestiller deg, blir som en bestilling. Tenk deg at du er på restaurant, du ville ikke ha bestilt en rett du ikke liker. Min kunde begynte å lage gode filmer av folk som smilte da han snakket, de nikket interessert og de kom opp etterpå for å stille spørsmål. Da kjente han seg tryggere med én gang, og etter at vi hadde trent på dette noen ganger, ble han gradvis mye mer komfortabel. Etter siste coachingtime sa han: «Catherine, nå gleder jeg meg til å presentere.»

Tips:
Neste gang du skal lage en film, sørg for at den gir deg akkurat det du vil ha.

Klipp bort uønskede scener, gjør de endringene du trenger å gjøre for at det skal bli en god opplevelse for deg. Legg merke til hvordan det blir annerledes da.

Det vi fokuserer på forsterker vi.

Sitert: Catherine Lemaréchal – Ticato AS – Innsikt nr. 23, 2015
www.ticato.no