Nyhet: Blomkarsekapers

Blomkarse kan brukes både som mat og medisin. Denne uken gir gjesteskribent og ivrig sanker Anne Grosvold et tips for deg som vil prøve noe nytt: Blomkarsekapers.

Naturens spiskammer byr på et vell av muligheter. Blomkarsen er en ettårig urt og kommer opprinnelig fra Peru og Bolivia. Blomster, blader og frø kan spises. Blomstene, de gule, orange og røde, plukker du når de nylig har sprunget ut. De har en karselignende smak, er dekorative og setter en fin spiss på salat og andre retter. Bladene hakkes opp. De har en smak som kan minne om pepper og er gode i retter med egg. De grønne frøene plukker jeg når de sitter igjen på stilken, etter at kronbladene har sluppet taket. Unngå eldre frø, de kan ha en litt besk smak.

Oppskrift blomkarsekapers:

200 gr blomkarsefrø
5 dl kaldt vann
30 gr salt

Lag en saltlake ved å løse opp saltet i vann. Laken helles over frøene, la stå 24 timer i kjøleskapet.

Sil av laken, skyll frøene i kaldt vann og tørk dem.

Legg frøene i sterile glass, dekket av eddiklake.

Eddiklake:

3 dl eplecidereddik/hvitvinseddik

Ønsker du å krydre, prøver deg frem og finn noe du liker: et laurbærblad, noen pepperfrø, nellikspiker eller sennepsfrø.

Du koker opp laken, lar den trekke uten lokk i 10 minutter.

Sil av krydderet. Fyll eddik til randen av glassene. Skru på lokket, oppbevares på et mørkt og kjølig sted.

Desto lengre lagring, desto bedre smak, men den bør spises før neste sommer.

Blomkarse kan brukes både som mat og medisin. Alle deler av planten har antibiotiske egenskaper. Urten har vært brukt ved urinveisinfeksjon og til å fjerne bakterier i øvre luftveier. Erfaringer viser at irritasjonen i slimhinnen reduseres, slimet blir løsere og lettere å hoste opp.

Blomkarse inneholder blant flere andre virkestoffer, jern og C-vitamin og kan brukes i maten hvis du vil forebygge forkjølelse og sår hals. Fra tidligere tider fortelles det at urten ble brukt forebyggende mot skjørbuk.

Planten har også vært brukt desinfiserende ved mindre hudskader.

 

 

 

 

Anne Grosvold,

Homeopat Balderklinikken og en ivrig sanker, som elsker matauk.