Motivasjon i vinterkulden

Februar er den kaldeste måneden i året og mange føler at de kryper i hi. Det meste foregår inne, og det er gjerne mørkt når vi går på jobb eller skole, og mørkt når vi kommer hjem. Les hva Mette Manus skriver.

Ikke alle utnytter helgene bra nok til å være ute på ski eller annen aktivitet, men kryper under dynen og lengter etter våren og lyset.

Vi får mange henvendelser fra demotiverte arbeidstakere, arbeidssøkende og mismodige studenter og skoleelever. Det trengs energi for å gjøre noe med en situasjon en ikke trives i. Vinteren er en glimrende tid for å ta tak, gjøre en grundig prosess og lage en plan for året som fortsatt er ungt. Gjør som mange investorer gjør, de investerer i nedgangstider. Så invester i fremtiden din nettopp i vinter når du kjører på lav-gear. Motiver deg til å gjøre en innsats nå, vil du få gevinst senere.

For voksne i jobb

Er det jobben det er noe galt med, eller din mangel på D-vitaminer og positiv holdning? Kanskje er du uten jobb og sliter med å få en ny? Hva kan du gjøre for å motivere deg selv?

Er du misfornøyd, så gjør en analyse over hva som er problemet. Er det sjefen din? Er det arbeidsoppgavene eller kolleger som forsurer tilværelsen? Mestrer du jobben dårlig, kan du be om hjelp til å lære mer og greie oppgavene bedre. Kjeder du deg fordi du mangler utfordringer, kan du be om nye oppgaver og kanskje ta kurs eller mer utdanning for å komme deg videre.

Er sjefen eller kolleger problemet, får du prøve å kommunisere hvordan du opplever situasjonen og tenke konstruktivt på hvordan du kan løse problemet. I verste tilfelle kan du vurdere om du bør skifte jobb.

For arbeidssøkende

Er du uten jobb og sliter med å få ny, trenger du energi og pågangsmot for å fremstå attraktiv i arbeidsmarkedet. Pass på at du har en god CV og søknad, at du søker jobber du har lyst på og at du forbereder deg godt til hvert intervju. Tenk gjennom hva du kan bidra med i jobben og vis at du er motivert. Husk at jobben ikke kommer til deg, så vær aktiv!

For studenter og skoleelever

Er det studiet som er feil for deg eller din innstilling til det? Det er viktig at du motiverer deg til å bruke denne tiden til systematisk arbeid. At du setter mål og delmål og bruker god studieteknikk for å nå resultatene du ønsker. Slik minsker du eksamenspresset. Be om hjelp når du ikke forstår, møt opp til undervisningen og husk at et fag blir gjerne mer spennende når du jobber mye med det og går inn i det. Tenk gjennom hva du vil med studiet og er det feil for deg, kan du alltid bytte eller ta noe annet i tillegg. Er du skoleelev, så husk at skolen er nødvendig for at du skal kunne begynne med noe du virkelig interesserer deg for etterpå, så ikke motarbeid den.

Ditt ansvar

Uansett hvilken situasjon du er i, har du selv ansvar for å gjøre noe med din hverdag. Og da må du kunne definere hvorfor du er så demotivert. Søk gjerne hjelp hvis du ikke klarer å motivere deg selv. Ha en fin vinter videre og bruk den slik at når solen og varmen kommer, er du godt i gang og kan unne deg litt fri.

 

Vennlig hilsen
Mette Manus
Karriereveileder og coach, jobbekspert i Aftenposten
Daglig leder, Manus Motivasjon