Vi kom ikke hit tomhendt

Gjest – Marianne Magelssen. «Livet har overrasket og forskrekket meg, jeg var ikke forberedt. Jeg var ikke klar over at vi er utstyrt med verktøy, at vi har det som skal til………»

Jeg skulle ønske noen hadde fortalt det, at jeg ikke hadde behøvd å lete meg i hjel.

Etter år med leting fant jeg noen verktøy, ikke utenfor meg selv, men hos meg selv. Etter som jeg lærte om verktøyene, samlet jeg dem i en metode. Jeg kaller den Flyt- metoden.

Metoden består av fem verktøy: Å gjespe, Aksept, Oppmerksomhet, Å snakke sant og Takknemlighet. Disse verktøyene opprettholder bevegelse i kroppen, følelsene og tankene. Bevegelse hindrer stagnasjon.

Vi skal leve her, sorg og lidelse er en del av det å leve. Det kommer til å gjøre vondt, det kommer til å være godt. Livet vil ubønnhørlig velte oss til høyre og venstre. Mister vi flyten, bevegelsene i kroppen, forsterkes smerten. Når vi låser av mister vi mening og nærvær.

Gjennom livet setter vi ubevisst opp beskyttende murer rundt oss, murer som er bygd med bakgrunn i en dyp frykt for å bli såret. Frykten kan komme til uttrykk gjennom ulike beskyttelsesmekanismer fordi murene voktes med mange forskjellige emosjoner, sinne eller sjalusi, arroganse eller avvisning, reservasjon eller likegyldighet. Det er slik vi forsvarer oss mot smerte. Vi verner om sjelen og det åpne, rene hjertet. Når vi setter opp murer stagnerer pusten og følelsene, det blir ingen bevegelse. Uten bevegelse mister vi livskraft.

Flyt- metoden har til hensikt å styrke Vagusnerven. Langvarig stress svekker nerven. Stress er svært mange ting: Sykdom, smerte, sorg, depresjon, overdreven trening, søvnmangel, tidsklemma, støy, prestasjonskrav, tanker, forventninger, forestillinger og bivirkning av medikamenter.

Vagusnerven tilhører den delen av nervesystemet som styrer kroppens avspenningsrespons. Vi trenger at denne delen av nervesystemet fungerer optimalt for å ha et godt tilstedeværende liv. Spirituelle ledere kaller nerven for Kundalinslangen. I følge trantriske tradisjoner i India og Tibet, er dette en urenergi, som strømmer fra den nederste delen av ryggsøylen til toppen av hodet. I medisinen heter den Nervus Vagus, på norsk Vagusnerven. Det er den lengste hjernenerven vi har. Den har mange viktige roller i kroppen. Vagusnerven sender konstant informasjon fra indre organer til hjernen og består av mer enn hundre millioner nerveceller. Den er vår andre hjerne. Nerven spiller en avgjørende rolle når det gjelder hvordan vi har det fysisk og psykisk. Kroppen og hodet snakker sammen gjennom Vagusnerven. Forskjellen mellom en sterk og en svak Vagusnerve, er forskjellen mellom et godt liv og et strevsomt liv. Når nerven er sterk har vi bevegelse i kroppen og vi kan kjenne og høre hva vi trenger og hvem vi er. Ny forskning viser at mennesker med sterk Vagusnerve har mer empati og er mer humane enn andre. De har flere positive emosjoner og sterkere relasjoner. Du kan se på et menneske om de har sterk Vagusnerve, de utstråler ro og trygghet, har stor tilpasningsevne og sosial intelligens.

 

Gjesteskribent: Marianne Magelssen

Marianne er Sykepleier, Foredragsholder, Mindfullness Instruktør og forfatter. Hun har skrevet boken ”Pust for livet”, et verktøy i stresshåndtering. Artikkelen over er hentet fra hennes neste bok ”Kjære Gud kommer du snart, det er så rotete her.” Boken gis ut høsten 2017.
www.pustforlivet.no